Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Eredménytelennek nyilvánította a saját gazdaságainak értékesítésére tavaly kiírt pályázatait a Bábolna Zrt. igazgatósága. Január végén újra meghirdetik a bábolnai társaság két gazdaságát, tudta meg a Világgazdaság.

A kormány korábbi határozata szerint az ÁPV többségi tulajdonában lévő társaságnak kerteskői és szendrői eszközvagyonát kellett volna eladnia a hozzájuk tartozó földekkel együtt. Előbbi gazdaság minimálára 200 millió, utóbbié 232 millió forint volt, míg az állatállomány és a készletek értéke 240 milliót tett ki. Az értékesítésre szánt terület együttesen meghaladta a 6660 hektárt. A földek az agrártárcához tartozó Nemzeti Földalap (NFA) vagyoni körébe tartoznak.

A november végén meghirdetett privatizáció többek között azért volt sikertelen, mert a pályázók szerint nem volt a legkedvezőbb az eladás időzítése - mondta Kocsis Péter, a lebonyolítással megbízott Gordius Consulting Rt. vezérigazgatója. A beadási határidő január 2-án járt le, és a megelőző ünnepek miatt egyes érdeklődők nem véglegesíthették pályázatukat. Ráadásul az értékesítési konstrukció speciális volt, mert az eszközvagyonra és a földterületekre külön-külön (vagyis a Bábolna Zrt. és az NFA által) kiírt tendereket együttesen kellett elbírálni. Pályázatok így is érkeztek, de több potenciális vevő jelezte, hogy nem tudott felkészülni a különleges helyzetre.

Kocsis Péter tájékoztatása szerint a pályázatok néhány technikai módosítás után, várhatóan január végén jelennek meg. Jelenleg az valószínűsíthető, hogy az ár és az egyéb lényeges feltételek nem változnak. A beadási határidő harminc nap lesz, így március első felében a bábolnai igazgatóság már értékelheti az új ajánlatokat.

A szendrői és a kerteskői gazdaság eladását egyrészt az indokolja, hogy a bevétellel csökkenthetők a szintén privatizációra váró Bábolna Zrt. kötelezettségei. Így a cég pénzügyi helyzete javulhat, értékesíthetőségi esélyei pedig nőhetnek. A kormány határozata szerint a Bábolnai Zrt.-t csak azután lehet eladni, ha a két gazdaság magánosítása befejeződött. Az ÁPV tavaly már kiírt egy pályázatot az "anyacég" értékelésére, így a társaság a kerteskői és a szendrői üzemek magánosítása után gyorsan (tehát elvileg még tavasszal) meghirdethető lesz, számol be a Világgazadaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.