2011. április 14. 14:40

Nem támogatja a Médiatanács a Ringier és az Axel Springer egyesülését, mert az veszélyeztetné a sokszínű tájokozódást.

Tavaly tavasszal bejelentett megafúziót az mfor is megírta. E szerint a zürichi székhelyű Ringier AG és a berlini Axel Springer AG összevonná a kelet-európai tevékenységét és egy új társaságot alapítana, amelyben mindkét vállalat 50 százalékos részesedést kap.

A médiatartalom-szolgáltatók - így például a sajtótermék-kiadók - összefonódását érintő ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) köteles beszerezni a Médiatanács szakhatósági állásfoglalását. A GVH ezen kötelezettségnek eleget téve az Axel-Springer és a Ringier lapkiadó vállalatok fúziójának ügyében az év elején szakhatósági állásfoglalást kért a Médiatanácstól.

A tanács többek között a véleménybefolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat és az írott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. Az összetett szempontrendszert vizsgáló elemzésből kiderül, hogy a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését, ezért a Médiatanács a fúzióhoz való szakhatósági hozzájárulást nem adta meg.

mfor.hu