2008. július 22. 09:39

A végső határidő, szeptember 18. előtt is befejeződhet az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban indított uniós összefonódás-ellenőrzési vizsgálat.

Jonathan Todd, a versenyügyi főigazgatóság szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság általában a végső határidő előtt jut döntésre, ez elképzelhető az OMV-Mol ügy esetében is. Hozzátette: az Európai Bizottság soha nem kommentál folyamatban lévő összefonódási vizsgálatot.

A brüsszeli bizottságnak eredetileg keddig, július 22-ig kellett volna végleges határozatot hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a versenyt az egységes uniós piacon. Az idén márciusban indított vizsgálatot időközben felfüggesztették, mert az OMV-től nem érkeztek meg bizonyos információk, majd június elején újraindították.

Idén július 10-én a Reuters hírügynökség részleteket közölt egy bizalmas uniós versenyügyi szakértői jelentésből, amely szerint komolyan korlátozná a piaci versenyt és magasabb árakhoz vezetne, ha az OMV felvásárolná a Molt. A két cég egymás legfontosabb "fékentartója", ez pedig az összeolvadással megszűnne - áll a 134 oldalas jelentésben a Reuters szerint.

A két olajtársaság azóta vitázik egymással, hogy az OMV tavaly nyilvánosságra hozta vételi szándékát. Az osztrák vállalat álláspontja szerint azért lenne előnyös az egyesülés, mert az így megerősödött cég képes lenne ellenállni az orosz és a nyugat-európai olajmultik nyomásának. A Mol szerint az üzlet rontaná a részvényesek tulajdonának értékét és a hatékonyabb piac kialakítása helyett inkább korlátozná a versenyt a régióban. A Reuters beszámolója szerint a bizottság a Mol érvelését fogadja el.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.