<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A végső határidő, szeptember 18. előtt is befejeződhet az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban indított uniós összefonódás-ellenőrzési vizsgálat.

Jonathan Todd, a versenyügyi főigazgatóság szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság általában a végső határidő előtt jut döntésre, ez elképzelhető az OMV-Mol ügy esetében is. Hozzátette: az Európai Bizottság soha nem kommentál folyamatban lévő összefonódási vizsgálatot.

A brüsszeli bizottságnak eredetileg keddig, július 22-ig kellett volna végleges határozatot hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a versenyt az egységes uniós piacon. Az idén márciusban indított vizsgálatot időközben felfüggesztették, mert az OMV-től nem érkeztek meg bizonyos információk, majd június elején újraindították.

Idén július 10-én a Reuters hírügynökség részleteket közölt egy bizalmas uniós versenyügyi szakértői jelentésből, amely szerint komolyan korlátozná a piaci versenyt és magasabb árakhoz vezetne, ha az OMV felvásárolná a Molt. A két cég egymás legfontosabb "fékentartója", ez pedig az összeolvadással megszűnne - áll a 134 oldalas jelentésben a Reuters szerint.

A két olajtársaság azóta vitázik egymással, hogy az OMV tavaly nyilvánosságra hozta vételi szándékát. Az osztrák vállalat álláspontja szerint azért lenne előnyös az egyesülés, mert az így megerősödött cég képes lenne ellenállni az orosz és a nyugat-európai olajmultik nyomásának. A Mol szerint az üzlet rontaná a részvényesek tulajdonának értékét és a hatékonyabb piac kialakítása helyett inkább korlátozná a versenyt a régióban. A Reuters beszámolója szerint a bizottság a Mol érvelését fogadja el.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.