2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lázárék bemutatták neki a javaslatot a benyújtása előtt.

A miniszterelnök, Orbán Viktor is ismerte a lex Heineken javaslat tartalmát annak benyújtása előtt és abban a formájában támogatta - közölte az mfor kérdésére a mai Kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Visszakérdeztünk, hogy az eredeti javaslatot támogatta-e a kormányfő, Lázár erre igennel felelt.

Ez abból a szempontból kulcsfontosságú, hogy azt a javaslatot, ami bírja a miniszterelnök támogatását, jó eséllyel megszavazza a parlament. Lázár ugyan megjegyezte, hogy mint a csomag egyik benyújtója, készen áll a vita lefolytatására, de a kormányfő egyetértése azt sugallja, hogy ha lesz is változás a javaslat tartalmában, alapvető kérdésekben marad az irány.

Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tiltásáról szóló előterjesztés egyéb jelképek mellett a Heineken logójául választott ötágú vörös csillag használatát is tiltaná. Egyben súlyos szankciókat helyez kilátásba a törvény megsértőivel szemben, akár 2 milliárd forint, illetve börtönbüntetés is sújthatja a vétkeseket.

A Fideszen belül az elmúlt napokban vita alakult ki, több frakciótag - élükön Kósa Lajos frakcióvezetővel - arra int, hogy ha a javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el a parlament, akkor a magyar kormány nem tudja megvédeni álláspontját a nemzetközi bíróságok előtt. Ezért módosításokat tartanak szükségesnek.

A ma elhangzottak alapján Orbán Viktor nem osztja ezeket a véleményeket. Mindenesetre a javaslat megtárgyalására lesz idő, a szavazás előtt Brüsszel is állást foglalhat róla az egyeztetési folyamat részeként - derült ki a miniszter által elmondottakból.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!