2014. május 8. 05:49

A Siemens szervezeti struktúrájának radikális átalakítását készíti elő Joe Kaeser vezérigazgató a konszern karcsúsítása és hatékonyságának növelése érdekében. Az átszervezés azonban a szakszervezetek szerint jelentős leépítéssel járhat.

A vezérigazgató a Siemens széles üzleti terülteket felölelő működési profilját a legnagyobb növekedési potenciált kínáló területekre kívánja összpontosítani és a korábbinál jobban az ügyfelek igényeihez igazítani.

A vezérigazgató a Siemens üzleti területeinek a számát 16-ról 9-re csökkentené, ami a költségeket évi egymilliárd euróval mérsékelné 2016 végéig. A Siemens mintegy 360 ezres alkalmazotti száma a dpa hírügynökség értesülése szerint 5-10 ezerrel is csökkenhet, elsősorban ügyviteli területeken. Az átszervezés munkaügyi vonzatairól Joe Kaeser nem hozott nyilvánosságra részleteket, mindössze annyit közölt, hogy "aki a bürokrácia leépítését követeli, annak tudnia kell, hogy a bürokrácia emberekből áll". A Siemens a leépítési tervekről közelebbi részleteket a munkavállalók képviseleti szerveivel folytatott egyeztetések után hoz nyilvánosságra. A konszern már a "Siemens 2014" megtakarítási program keretében is 15 ezerrel csökkentette alkalmazottai számát.

Az átszervezés keretében a Siemens önállósítja a gyógyászati berendezés üzletágat és tőzsdére viszi a hallókészülék üzletágat, amelyet már évek óta hiába próbál értékesíteni. A vezetésben is változások lesznek, az energiaipari érdekeltség élén a Shell egyik menedzsere, Lisa Davis váltja fel a korábbi igazgatót.

A Siemens vezérigazgatója a negyedéves eredmény beszámoló és a konszern átalakítási tervei bemutatásának alkalmából megerősítette a konszern érdeklődését egyik legnagyobb konkurense, az Alstom megvásárlása iránt. A Siemens jelenleg az Alstom könyveit vizsgálja és azután teszi meg vételi ajánlatát.

A Siemens mellett az amerikai General Electric (GE) is érdeklődik az Alstom iránt. Az Alstom felügyelőbizottsága a GE kötelező érvényű ajánlatának elfogadását javasolta a részvényeseknek, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a verseny eldőlt volna.

A Siemens érdeklődését elsősorban a francia konszern energiatechnikai részlege keltette fel, melynek ellenében kész megválni saját vasúti részlegétől. Az Alstom egyebek között a TGV gyorsvasút szerelvényeiről ismert.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.