2014. május 8. 05:49

A Siemens szervezeti struktúrájának radikális átalakítását készíti elő Joe Kaeser vezérigazgató a konszern karcsúsítása és hatékonyságának növelése érdekében. Az átszervezés azonban a szakszervezetek szerint jelentős leépítéssel járhat.

A vezérigazgató a Siemens széles üzleti terülteket felölelő működési profilját a legnagyobb növekedési potenciált kínáló területekre kívánja összpontosítani és a korábbinál jobban az ügyfelek igényeihez igazítani.

A vezérigazgató a Siemens üzleti területeinek a számát 16-ról 9-re csökkentené, ami a költségeket évi egymilliárd euróval mérsékelné 2016 végéig. A Siemens mintegy 360 ezres alkalmazotti száma a dpa hírügynökség értesülése szerint 5-10 ezerrel is csökkenhet, elsősorban ügyviteli területeken. Az átszervezés munkaügyi vonzatairól Joe Kaeser nem hozott nyilvánosságra részleteket, mindössze annyit közölt, hogy "aki a bürokrácia leépítését követeli, annak tudnia kell, hogy a bürokrácia emberekből áll". A Siemens a leépítési tervekről közelebbi részleteket a munkavállalók képviseleti szerveivel folytatott egyeztetések után hoz nyilvánosságra. A konszern már a "Siemens 2014" megtakarítási program keretében is 15 ezerrel csökkentette alkalmazottai számát.

Az átszervezés keretében a Siemens önállósítja a gyógyászati berendezés üzletágat és tőzsdére viszi a hallókészülék üzletágat, amelyet már évek óta hiába próbál értékesíteni. A vezetésben is változások lesznek, az energiaipari érdekeltség élén a Shell egyik menedzsere, Lisa Davis váltja fel a korábbi igazgatót.

A Siemens vezérigazgatója a negyedéves eredmény beszámoló és a konszern átalakítási tervei bemutatásának alkalmából megerősítette a konszern érdeklődését egyik legnagyobb konkurense, az Alstom megvásárlása iránt. A Siemens jelenleg az Alstom könyveit vizsgálja és azután teszi meg vételi ajánlatát.

A Siemens mellett az amerikai General Electric (GE) is érdeklődik az Alstom iránt. Az Alstom felügyelőbizottsága a GE kötelező érvényű ajánlatának elfogadását javasolta a részvényeseknek, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a verseny eldőlt volna.

A Siemens érdeklődését elsősorban a francia konszern energiatechnikai részlege keltette fel, melynek ellenében kész megválni saját vasúti részlegétől. Az Alstom egyebek között a TGV gyorsvasút szerelvényeiről ismert.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.