Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A cseheknél betiltották az óriásplakátokat a főbb utak mentén, de csak nem akarják eltakarítani őket. Erre érkezett a lobogós megoldás.

Egy hónappal a vonatkozó törvény hatályba lépése után sem tűntek el az óriási reklámtáblák a csehországi autópályák, a gyorsforgalmi és az elsőrendű utak mellől. A közlekedési tárca ezért a napokban bejelentette: megkezdi a törvényellenesen álló óriási reklámtáblák eltávolítását, az ezzel járó költségeket pedig bírósági úton fogja behajtani a reklámcégeken.

Az utak menti reklámtáblák elhelyezésének új szabályait 2012-ben fogadta el a cseh képviselőház, s a szabályellenesen kihelyezett reklámok eltüntetésének ötéves határideje augusztus végével lejárt. Szeptemberben az útkezelőség megszámolta az óriásplakátokat és kiderült: a mintegy hétezer óriásplakátból több mint háromezer törvénysértően áll a helyén.

A hatalmas reklámtáblák tulajdonosai közül eddig csak néhányan vetették alá magukat a törvény rendelkezéseinek. A nagyobb cégek közölték: beperlik az államot, mert a reklámtáblák eltávolításával komoly nyereségtől estek el. Az egyik legnagyobb reklámcég pedig azzal próbálja kivédeni a szankciókat, hogy

a reklámokat a táblákon óriási cseh zászlókkal helyettesítette,

azt állítván, ez már nem reklám. Az autósok ezért napjainkban a cseh autópályákon helyenként a sok tucatnyi nemzeti zászló díszsorfala között haladhatnak.

A közlekedési tárca a napokban bejelentette: megkezdi a törvényellenesen álló óriási reklámtáblák eltávolítását, az ezzel járó költségeket pedig bírósági úton fogja behajtani a reklámcégeken.

A közutakról szóló szeptember elsején életbe lépett törvénymódosítás alapján ezentúl az autópályák és a gyorsforgalmi utak mentén csak azok helyezhetnek el reklámtáblákat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a járműforgalommal: benzinkutak, út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik el. A szabályozás nem vonatkozik azokra a helyekre, ahol az utak lakott területeken vezetnek keresztül. Ezeket a szakaszokat is beszámítva az útkezelőség becslése szerint a cseh autópályák és az első osztályú utak mentén összesen nem hétezer, hanem mintegy 25 ezer nagyméretű reklám van elhelyezve.

A cseh vállalkozói szövetségek szerint a szabályozás túl szigorú, és módosítani kellene. Ezt a közlekedési minisztérium elutasítja. A prágai sajtó viszont azt állítja, hogy Európában szinte sehol sincs annyi óriásplakát és reklámtábla az utak mentén, mint Csehországban.

"Ez komoly gondokat okoz, sok esetben bizonyíthatóan köze van a balesetekhez is. Ráadásul esztétikailag egyértelműen környezetszennyezőnek minősíthető a plakátok tömkelege" - mutatott rá Zdenek Neusar, a közlekedési tárca szóvivője. Megjegyezte: az út menti óriásplakátok betiltásával Csehország olyan országok gyakorlatához csatlakozik, mint Németország, Spanyolország, Belgium vagy Dánia.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.