<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A cseheknél betiltották az óriásplakátokat a főbb utak mentén, de csak nem akarják eltakarítani őket. Erre érkezett a lobogós megoldás.

Egy hónappal a vonatkozó törvény hatályba lépése után sem tűntek el az óriási reklámtáblák a csehországi autópályák, a gyorsforgalmi és az elsőrendű utak mellől. A közlekedési tárca ezért a napokban bejelentette: megkezdi a törvényellenesen álló óriási reklámtáblák eltávolítását, az ezzel járó költségeket pedig bírósági úton fogja behajtani a reklámcégeken.

Az utak menti reklámtáblák elhelyezésének új szabályait 2012-ben fogadta el a cseh képviselőház, s a szabályellenesen kihelyezett reklámok eltüntetésének ötéves határideje augusztus végével lejárt. Szeptemberben az útkezelőség megszámolta az óriásplakátokat és kiderült: a mintegy hétezer óriásplakátból több mint háromezer törvénysértően áll a helyén.

A hatalmas reklámtáblák tulajdonosai közül eddig csak néhányan vetették alá magukat a törvény rendelkezéseinek. A nagyobb cégek közölték: beperlik az államot, mert a reklámtáblák eltávolításával komoly nyereségtől estek el. Az egyik legnagyobb reklámcég pedig azzal próbálja kivédeni a szankciókat, hogy

a reklámokat a táblákon óriási cseh zászlókkal helyettesítette,

azt állítván, ez már nem reklám. Az autósok ezért napjainkban a cseh autópályákon helyenként a sok tucatnyi nemzeti zászló díszsorfala között haladhatnak.

A közlekedési tárca a napokban bejelentette: megkezdi a törvényellenesen álló óriási reklámtáblák eltávolítását, az ezzel járó költségeket pedig bírósági úton fogja behajtani a reklámcégeken.

A közutakról szóló szeptember elsején életbe lépett törvénymódosítás alapján ezentúl az autópályák és a gyorsforgalmi utak mentén csak azok helyezhetnek el reklámtáblákat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a járműforgalommal: benzinkutak, út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik el. A szabályozás nem vonatkozik azokra a helyekre, ahol az utak lakott területeken vezetnek keresztül. Ezeket a szakaszokat is beszámítva az útkezelőség becslése szerint a cseh autópályák és az első osztályú utak mentén összesen nem hétezer, hanem mintegy 25 ezer nagyméretű reklám van elhelyezve.

A cseh vállalkozói szövetségek szerint a szabályozás túl szigorú, és módosítani kellene. Ezt a közlekedési minisztérium elutasítja. A prágai sajtó viszont azt állítja, hogy Európában szinte sehol sincs annyi óriásplakát és reklámtábla az utak mentén, mint Csehországban.

"Ez komoly gondokat okoz, sok esetben bizonyíthatóan köze van a balesetekhez is. Ráadásul esztétikailag egyértelműen környezetszennyezőnek minősíthető a plakátok tömkelege" - mutatott rá Zdenek Neusar, a közlekedési tárca szóvivője. Megjegyezte: az út menti óriásplakátok betiltásával Csehország olyan országok gyakorlatához csatlakozik, mint Németország, Spanyolország, Belgium vagy Dánia.

MTI