TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. február 28. 11:25

Részbeni államosítással mentik meg a súlyosan veszteséges osztrák Volksbankot (ÖVAG), a kedden véglegesített konszolidációs terv az államnak összesen több mint egymilliárd eurójába kerül.

Az állam 49 százalékos tulajdonrész erejéig száll be az ÖVAG-ba, s legkésőbb 2017-ig privatizálni akarja ezt a részesedést - közölte kedden Maria Fekter pénzügyminiszter. A döntésben szerepet játszott, hogy Ausztria szuverén adósi besorolását megvédjék. Az osztrák kormány bejelentette azt is, hogy a költségek "ellenfinanszírozása" érdekében 25 százalékkal megemeli a bankadót.

Az ÖVAG 2011-re várt vesztesége 1,2 milliárd euró. A bank volt az egyedüli a rendszerszintű osztrák bankok között, amely nem állta ki a 2011. júliusi európai banki terhelési teszt próbáját.

Hogy az ÖVAG tetemes mérleghiányát fedezzék, első lépésben tőkecsökkentést hajtanak végre. A még 2009-ben a bankmentő csomag részeként a banknak juttatott egymilliárd euróból ezzel az állam 700 milliót veszít el. Második lépésként az újbóli feltőkésítéshez az állam 250, a szövetkezeti szerkezetű Volksbank 62 regionális egysége 230 millió euróval járul hozzá. Ezen túlmenően az állam százmillió euró erejéig vállal kezességet.

A bankadó átmeneti, 2017-ig való megemelésével a kormány célja, hogy ne a lakosság, hanem a bankszektor viselje a tőkeinjekció terheit. Fekter közölte, az államosítással hosszú távon biztosított a bank működőképessége. A hivatalosan banki szolidaritási illetéknek nevezett adóterhet 2011 elején, meghatározatlan időre vezették be. Mértéke a mérlegfőösszeg 0,08 százaléka. 2011-ben megközelítőleg 510 millió euró bevételt hozott.

Werner Faymann kancellár hangsúlyozta, hogy az ÖVAG konszolidációjának elmulasztása az így keletkező költségeknél jóval nagyobb, 13 milliárd eurós veszteséget jelentett volna.

Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára az osztrák rádiónak nyilatkozva arra is kitért, hogy "jelentős átszervezések" is várnak a bajba jutott bankra. Schieder szerint az ÖVAG-gal az utolsó olyan bank helyzetét is kezelték, amelyek jelenleg problémásnak számítanak. Schieder szerint a pénzügyi válság miatt nem zárható ki, hogy további állami pénzforrásokra lesz szüksége az osztrák bakszektor egyes tagjainak. Hozzátette, hogy az osztrák nagybankok stabilak, szervezeti felépítésük fenntartható működést biztosít.

A Hypo Alpen Adria és a Kommunalkredit után az ÖVAG a harmadik osztrák pénzintézet, amely részbeni államosításra kerül. Az ÖVAG megmentését célozta az is, hogy a közelmúltban kilenc közép- és kelet-európai külföldi leányvállalata (Volksbanken International - VBI) közül nyolcat eladtak az orosz Sberbanknak. Az előző héten véglegesített adásvétel után az ÖVAG mintegy háromezer-ötszáz munkatársat foglalkoztat, ebből ezerháromszázat Ausztriában.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.