<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az E.ON mint a szélenergia hasznosítását biztosító technológiák fejlesztése mellett elkötelezett vállalat, részesedést vásárolt a Kite Power Solutions (KPS) vállalatban. A brit start-up vállalkozás ezzel körülbelül 6 millió eurós friss tőkéhez jutott. Az E.ON a Schlumberger és a Shell Technology Ventures vállalatokkal közösen hajtotta végre a befektetést.

A frissen szerzett tőkével a KPS tovább folytathatja úttörő műszaki és kereskedelmi technológiájának fejlesztését, melynek segítségével nagy magasságban lehet szélenergiát előállítani. Rotorlapátok helyett a KPS technológiája kisméretű, a sárkányokhoz hasonló vitorlával fogja be a szelet nagy, akár 450 méteres magasságban.
 
 

Az új technológia lehetőséget ad a globális szárazföldi szélenergia-termelés átalakítására, mivel a rendszer gyártása, telepítése és karbantartása olcsóbb és egyszerűbb, mint a hagyományos szélturbináké. A költség potenciálisan olyan alacsony, hogy az energiasárkányok alkalmazásához nem lenne szükség kormányzati támogatásra. Emellett 40 méternél mélyebb tengerparti vizeken is telepíteni lehet a rendszert olyan országok partjainál, mint Portugália, Japán vagy az Egyesült Államok. Az energiasárkány-rendszereket természetesen szárazföldön is telepíteni lehet.

A most befektetett összeg segítségével jövőre a KPS egy 500 kilowattos energiarendszert telepít a West Freugh repülőtér mellett Délnyugat-Skóciában, és ennek alapján az elkövetkező négy év során egy sor, összesen 500 kilowatt kapacitású rendszert mutat be szárazföldön. Ezt követi majd egy 3 megawattos szárazföldi rendszer, majd egy hasonló kapacitású rendszer telepítése a parti vizeken.

„Az E.ON már évek óta figyelemmel kíséri a szélenergia-technológiák fejlődését. A KPS megoldása elősegíti egyik átfogó célkitűzésünk megvalósítását, nevezetesen a megújuló energiatermelés költségeinek csökkentését. Emellett lehetőségünk lesz úttörő szerepet játszani abban, hogy olyan területeken is megújuló energiát termeljünk, ahol ez ma műszaki vagy gazdasági okok miatt nem lehetséges” – mondta Frank Meyer, az E.ON B2C & Innovation szakterületéért felelős vezetője.
 
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.