<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Siófok önkormányzata a jól sikerült szezon utáni idegenforgalmi többletbevételéből megvásárolta 53 millió forintért Révfülöp eladó hajózási részvényeit, 41,1 százalékra növelve tulajdoni hányadát a Balatoni Hajózási Zrt.-ben - tájékoztatta Balázs Árpád, Siófok polgármestere az MTI-t hétfőn.

A város képviselőtestülete erről az év utolsó testületi ülésén határozott. A döntés szerint összesen 1716 darab, egyenként 20 ezer forint névértékű értékpapírt vásárolt az önkormányzat, ez 0,8 százalékkal növelte Siófok tulajdoni részesedését a cégben.

A siófoki székhelyű Balatoni Hajózási Zrt.-ben 2008-ban vált 100 százalékos tulajdonossá 22 balatoni tóparti önkormányzat, amikor bizonyos feltételekkel, ingyenes vagyonjuttatással megkapták az államtól a cég 49 százalékos tulajdoni hányadát a meglévő 51 százalékos részesedésük mellé. Az állam úgy kívánta megoldani a cég versenyképessé tételét és tőkésítését, hogy a vagyonjuttatásért cserébe a településeknek rövid időn belül mintegy 580 millió forintos tőkeemelést kellett végrehajtaniuk, továbbá vállalniuk kellett, hogy 2012. október végéig 1,424 milliárd forintos tőkejuttatásban részesítik a céget. Erre a tőkejuttatásra tavaly öt év haladékot kértek és kaptak a kormánytól az érintettek.

"A tulajdonos önkormányzatok egy része a leendő tőkejuttatási kötelezettség, egy része a fejlesztési terveihez szükséges forrás előteremtése érdekében kész túladni a hajózási részvényei nagy részén, ami a tavaly megváltozott törvények értelmében a nemzeti vagyon részévé vált, így korlátozottan fogalomképes, vagyis csak az állam és az önkormányzatok között értékesíthető" - mondta Balázs Árpád. Hozzátette, hogy miközben más település nem akar részvényt vásárolni, Siófok a hajdani 20 százalékos részesedését mára meghatározó, 41 százalékra növelte.

A város vezetése nyárra szeretné mindenki számára világosan megfogalmazni a hajózási társasággal kapcsolatos stratégiáját, amely nyilvánvalóan az egész régió érdekeit is kell, hogy szolgálja - mondta. Egyebek közt szeretnének minden "kiskaput" bezárni, ami lehetővé teszi a cég vagyonának széthordását, ugyanis a törvényi szabályozás szerint hiába korlátozott a részvények eladási lehetősége, ha a cég vagyona közben eladható - fogalmazott a polgármester.

Balázs Árpád hangsúlyozta, hogy Siófok jó befektetésnek tartja a hajózási részvények vásárlását, hiszen a társaságban vannak tartalékok, így az több profit termelésére is képes lehet a jövőben. (A tavalyi, mintegy 50 millió forintos nyereség 70 százalékát vették ki osztalékként a tulajdonos önkormányzatok.)

A hajózási társaságban a legnagyobb részvényhányaddal bíró települések jelenleg Siófok (41 százalék), Keszthely (12 százalék), Balatonfüred (9 százalék), Balatonboglár (7,5 százalék), Balatonföldvár (5,5 százalék), Balatonlelle (4,5 százalék), több kisebb önkormányzat pedig már csak csekély, 0,3-0,5 százalékos tulajdoni hányadot tartott meg hajdani részvénypakettjéből.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.