4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szándékában sem áll változtatni a balkáni állapotokon az állami vasúttársaságnak.

Tavaly tavasszal számoltunk be először a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon uralkodó balkáni állapotokról. Ennek egyik jellemzője, hogy a téli időszakban az állami vasúttársaság a tartályok szétfagyásának megakadályozása érdekében nem tölti fel vízzel a WC-ket. Mivel nincs víz, teljesen felesleges a szappan és a kéztörlő kihelyezése is. Most egy év után megszületett egy hivatalos állásfoglalás is arról, hogy a MÁV - véleményünk szerint abszurd hozzáállásával - lényegében megszegi a hatályos jogszabályokat.

"A személyszállító vasúti járművek WC biztosítása kötelező. Az illemhelyek használhatóságához az üzemeltetőnek a WC helyiségekben toalett-papír, valamint a kézmosás feltételeihez víz (kézmosáshoz megfelelő minőségben), kézmosószer és kézszárítási lehetőség biztosítása környezet viszonyoktól függetlenül folyamatos kötelessége a szolgáltatást nyújtónak"

válaszolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főigazgatóságának Népegészségügyi Főosztálya a Mátészalkaleaks civil csoport megkeresésére, aki már egy éve próbál változást elérni a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon.


Fotó: regionalbahn.hu

A csoport eleinte közvetlenül a MÁV-nál szeretett volna változást elérni, ám a jobbító szándékú megkereséseket elutasította a társaság. Pedig a Mátészalkaleaks a probléma megoldásaként kézfertőtlenítőszerek kihelyezését is javasolta, amire viszont nincs lehetőség, mint az a MÁV korábbi válaszából kiderült:

"Az Önök által javasolt kézfertőtlenítésre jelenleg nincs lehetőségünk, tekintettel arra, hogy folyékony kéztisztító szerek, kézfertőtlenítő szerek adagolására nem áll rendelkezésre megfelelő kialakítás, így azok kihelyezését nem tervezzük."

Ezután jogorvoslat reményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályához fordultak, ahol lényegében elutasították a megkeresésüket, mondván:

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályának nem terjed ki a hatásköre a szolgáltatás minőségével kapcsolatban."

Vagyis arra nincs hatáskörük, hogy vizsgálják az alapvető higiéniai feltételek meglétét az állami vasúttársaság esetében. Sőt, szerintük más hatóság sem rendelkezik az ügyben hatáskörrel.

A civilek tovább küzdenek

A tisztifőorvos állásfoglalása után "már nyilvánvaló, hogy nem járt el megfelelően a vasúttársaság amikor nem keresett legalább áthidaló megoldásokat a higiénia biztosítására (kézfertőtlenítő)" - válaszolta a Mátészalkaleaks csoport az mfor.hu megkeresésére.

Idén ugyan szerencséjük volt az utasoknak az enyhe tél miatt, viszont a következő télre szeretnék, ha megoldást találna a társaság a kialakult helyzetre. Ennek érdekében az állásfoglalást továbbítják a MÁV részére, kíváncsiak arra, belátják-e, hogy hibáztak és tesznek-e lépéseket annak érdekében, hogy a következő télre megszűnjenek a problémák.

"Amennyiben a válaszuk nem lesz, akkor a következő télen ellenőrizni fogjuk a felénk közlekedő vonatokat, és másokat is arra fogunk ösztönözni, hogy az ország minden pontján tegyenek így. Amennyiben valahol a kézmosó víz hiányát fogjuk tapasztalni, és nem lesz kihelyezve áthidaló megoldásként kézfertőtlenítő, az állapotokat dokumentálni fogjuk, és megtesszük a bejelentésünket a megyei népegészségügyi főosztályhoz és a szolgáltatás megrendelője, az NFM felé" - vázolta a jövőbeli terveket a civil csoport.

Hozzátették: országos jelentőségű ügy ez vasúti szempontból, hiszen sok helyen nem tudják éjszakánként fűteni a kocsikat. Úgy vélik, 2018 októberéig fel lehet szerelni a kocsikat kézfertőtlenítő adagolókkal, melynek ára pár ezer forint, és még ha ez sok papírmunkával is járna, ennyi idő alatt az is minden bizonnyal megoldható.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!