2018. február 8. 04:26

Szándékában sem áll változtatni a balkáni állapotokon az állami vasúttársaságnak.

Tavaly tavasszal számoltunk be először a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon uralkodó balkáni állapotokról. Ennek egyik jellemzője, hogy a téli időszakban az állami vasúttársaság a tartályok szétfagyásának megakadályozása érdekében nem tölti fel vízzel a WC-ket. Mivel nincs víz, teljesen felesleges a szappan és a kéztörlő kihelyezése is. Most egy év után megszületett egy hivatalos állásfoglalás is arról, hogy a MÁV - véleményünk szerint abszurd hozzáállásával - lényegében megszegi a hatályos jogszabályokat.

"A személyszállító vasúti járművek WC biztosítása kötelező. Az illemhelyek használhatóságához az üzemeltetőnek a WC helyiségekben toalett-papír, valamint a kézmosás feltételeihez víz (kézmosáshoz megfelelő minőségben), kézmosószer és kézszárítási lehetőség biztosítása környezet viszonyoktól függetlenül folyamatos kötelessége a szolgáltatást nyújtónak"

válaszolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főigazgatóságának Népegészségügyi Főosztálya a Mátészalkaleaks civil csoport megkeresésére, aki már egy éve próbál változást elérni a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon.


Fotó: regionalbahn.hu

A csoport eleinte közvetlenül a MÁV-nál szeretett volna változást elérni, ám a jobbító szándékú megkereséseket elutasította a társaság. Pedig a Mátészalkaleaks a probléma megoldásaként kézfertőtlenítőszerek kihelyezését is javasolta, amire viszont nincs lehetőség, mint az a MÁV korábbi válaszából kiderült:

"Az Önök által javasolt kézfertőtlenítésre jelenleg nincs lehetőségünk, tekintettel arra, hogy folyékony kéztisztító szerek, kézfertőtlenítő szerek adagolására nem áll rendelkezésre megfelelő kialakítás, így azok kihelyezését nem tervezzük."

Ezután jogorvoslat reményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályához fordultak, ahol lényegében elutasították a megkeresésüket, mondván:

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályának nem terjed ki a hatásköre a szolgáltatás minőségével kapcsolatban."

Vagyis arra nincs hatáskörük, hogy vizsgálják az alapvető higiéniai feltételek meglétét az állami vasúttársaság esetében. Sőt, szerintük más hatóság sem rendelkezik az ügyben hatáskörrel.

A civilek tovább küzdenek

A tisztifőorvos állásfoglalása után "már nyilvánvaló, hogy nem járt el megfelelően a vasúttársaság amikor nem keresett legalább áthidaló megoldásokat a higiénia biztosítására (kézfertőtlenítő)" - válaszolta a Mátészalkaleaks csoport az mfor.hu megkeresésére.

Idén ugyan szerencséjük volt az utasoknak az enyhe tél miatt, viszont a következő télre szeretnék, ha megoldást találna a társaság a kialakult helyzetre. Ennek érdekében az állásfoglalást továbbítják a MÁV részére, kíváncsiak arra, belátják-e, hogy hibáztak és tesznek-e lépéseket annak érdekében, hogy a következő télre megszűnjenek a problémák.

"Amennyiben a válaszuk nem lesz, akkor a következő télen ellenőrizni fogjuk a felénk közlekedő vonatokat, és másokat is arra fogunk ösztönözni, hogy az ország minden pontján tegyenek így. Amennyiben valahol a kézmosó víz hiányát fogjuk tapasztalni, és nem lesz kihelyezve áthidaló megoldásként kézfertőtlenítő, az állapotokat dokumentálni fogjuk, és megtesszük a bejelentésünket a megyei népegészségügyi főosztályhoz és a szolgáltatás megrendelője, az NFM felé" - vázolta a jövőbeli terveket a civil csoport.

Hozzátették: országos jelentőségű ügy ez vasúti szempontból, hiszen sok helyen nem tudják éjszakánként fűteni a kocsikat. Úgy vélik, 2018 októberéig fel lehet szerelni a kocsikat kézfertőtlenítő adagolókkal, melynek ára pár ezer forint, és még ha ez sok papírmunkával is járna, ennyi idő alatt az is minden bizonnyal megoldható.

Székely Sarolta
mfor.hu