<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szándékában sem áll változtatni a balkáni állapotokon az állami vasúttársaságnak.

Tavaly tavasszal számoltunk be először a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon uralkodó balkáni állapotokról. Ennek egyik jellemzője, hogy a téli időszakban az állami vasúttársaság a tartályok szétfagyásának megakadályozása érdekében nem tölti fel vízzel a WC-ket. Mivel nincs víz, teljesen felesleges a szappan és a kéztörlő kihelyezése is. Most egy év után megszületett egy hivatalos állásfoglalás is arról, hogy a MÁV - véleményünk szerint abszurd hozzáállásával - lényegében megszegi a hatályos jogszabályokat.

"A személyszállító vasúti járművek WC biztosítása kötelező. Az illemhelyek használhatóságához az üzemeltetőnek a WC helyiségekben toalett-papír, valamint a kézmosás feltételeihez víz (kézmosáshoz megfelelő minőségben), kézmosószer és kézszárítási lehetőség biztosítása környezet viszonyoktól függetlenül folyamatos kötelessége a szolgáltatást nyújtónak"

válaszolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főigazgatóságának Népegészségügyi Főosztálya a Mátészalkaleaks civil csoport megkeresésére, aki már egy éve próbál változást elérni a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon.


Fotó: regionalbahn.hu

A csoport eleinte közvetlenül a MÁV-nál szeretett volna változást elérni, ám a jobbító szándékú megkereséseket elutasította a társaság. Pedig a Mátészalkaleaks a probléma megoldásaként kézfertőtlenítőszerek kihelyezését is javasolta, amire viszont nincs lehetőség, mint az a MÁV korábbi válaszából kiderült:

"Az Önök által javasolt kézfertőtlenítésre jelenleg nincs lehetőségünk, tekintettel arra, hogy folyékony kéztisztító szerek, kézfertőtlenítő szerek adagolására nem áll rendelkezésre megfelelő kialakítás, így azok kihelyezését nem tervezzük."

Ezután jogorvoslat reményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályához fordultak, ahol lényegében elutasították a megkeresésüket, mondván:

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályának nem terjed ki a hatásköre a szolgáltatás minőségével kapcsolatban."

Vagyis arra nincs hatáskörük, hogy vizsgálják az alapvető higiéniai feltételek meglétét az állami vasúttársaság esetében. Sőt, szerintük más hatóság sem rendelkezik az ügyben hatáskörrel.

hirdetés

A civilek tovább küzdenek

A tisztifőorvos állásfoglalása után "már nyilvánvaló, hogy nem járt el megfelelően a vasúttársaság amikor nem keresett legalább áthidaló megoldásokat a higiénia biztosítására (kézfertőtlenítő)" - válaszolta a Mátészalkaleaks csoport az mfor.hu megkeresésére.

Idén ugyan szerencséjük volt az utasoknak az enyhe tél miatt, viszont a következő télre szeretnék, ha megoldást találna a társaság a kialakult helyzetre. Ennek érdekében az állásfoglalást továbbítják a MÁV részére, kíváncsiak arra, belátják-e, hogy hibáztak és tesznek-e lépéseket annak érdekében, hogy a következő télre megszűnjenek a problémák.

"Amennyiben a válaszuk nem lesz, akkor a következő télen ellenőrizni fogjuk a felénk közlekedő vonatokat, és másokat is arra fogunk ösztönözni, hogy az ország minden pontján tegyenek így. Amennyiben valahol a kézmosó víz hiányát fogjuk tapasztalni, és nem lesz kihelyezve áthidaló megoldásként kézfertőtlenítő, az állapotokat dokumentálni fogjuk, és megtesszük a bejelentésünket a megyei népegészségügyi főosztályhoz és a szolgáltatás megrendelője, az NFM felé" - vázolta a jövőbeli terveket a civil csoport.

Hozzátették: országos jelentőségű ügy ez vasúti szempontból, hiszen sok helyen nem tudják éjszakánként fűteni a kocsikat. Úgy vélik, 2018 októberéig fel lehet szerelni a kocsikat kézfertőtlenítő adagolókkal, melynek ára pár ezer forint, és még ha ez sok papírmunkával is járna, ennyi idő alatt az is minden bizonnyal megoldható.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.