2011. október 10. 13:34

Összesen tízmilliárd forintnyi folyószámlahitelre írt ki közbeszerzést a Magyar Posta Zrt. - derül ki a pénteki Közbeszerzési Értesítőből. Az állami vállalat tavaly 3,2 milliárd forintos nyereséggel zárta az évet, egy évvel korábban pedig még 4,8 milliárdos osztalékot is kifizetett az államkasszának. Mfor.hu-háttér.

Tízmilliárdos forinthitelt vennének fel

Összesen tízmilliárd forintnyi folyószámlahitelt venne fel a Magyar Posta Zrt. - olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. A teljes összeget négy hitelkeretre írták ki, a bankok egy- , kettő- , három- és négymilliárdos keret nyújtására pályázhatnak. A kiírás szerint a hitelt a Magyar Posta Treasury Osztályának kellene nyújtani, az érintett bankok november 17-ig jelentkezhetnek a tenderre.

„A folyószámlahitelt a Magyar Posta Zrt. normál vállalatfinanszírozási célokra kívánja felhasználni, mely lehetővé teszi, hogy a társaság akkor is eleget tudjon tenni a fizetési kötelezettségeinek, amikor a fizetési kötelezettsége korábban keletkezik, mint ahogy a bevételei a számláira beérkeznek” – válaszolta az mfor.hu kérdésére a Magyar Posta szóvivője.

Vagyis az állami vállalatnak nem azért kell hitelt felvennie, mert bajban van, hanem a likviditás biztosítása érdekében. „A Társaság jelenleg is rendelkezik 10 milliárd forint folyószámla hitelkerettel, mely a jövő év elején lejár, így a jelenlegi kiírás ennek a lejáró csomagnak az újbóli meghirdetése” – tette hozzá a szóvivő.

Évek óta nyereségesek

A Magyar Posta az elmúlt években rendre nyereséget tudott termelni. 2010-es beszámolója alapján a cég 189,1 milliárd forintos árbevétele mellett 3,2 milliárd forintos mérleg szerinti eredményt tudott felmutatni. Egy évvel korábban ennél is jobb éve volt a postának, hiszen akkor a 6,5 milliárdos profitból még osztalékra is futotta, 4,8 milliárdot fizettek be az államkasszába.

Ráadásul a tavalyi nyilvános beszámoló szerint komoly kötelezettségei sem voltak az állami vállalatnak: a hosszú lejáratú kötelezettségek mindössze 253,1 millió forintot tettek ki, ezen felül volt 39,3 milliárd forintnyi rövid lejáratú kötelezettsége a cégnek. Utóbbinak azonban tetemes részét, 15,9 milliárd forintot a pénzforgalmi tevékenység miatti kötelezettség tette ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfelek által az év utolsó napjaiban végrehajtott tranzakciók elszámolása január első napjaira csúszik minden évben, így ez a kötelezettség csak néhány napig terheli a Magyar Postát.

A Magyar Posta Zrt. beszámolója szerint 2010-ben 4,4 milliárd forintnyi úgynevezett treasury line hitelt fizetett vissza. "A vállalati likviditási helyzet év végével nem indokolta a rövid lejáratú hitelfelvételt" - olvasható a nyilvános beszámolóban.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.