TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. április 7. 08:55

Megérkezett a GYSEV Zrt.-hez a MÁV-Start Zrt.-vel közös közbeszerzési eljárás keretében megrendelt Flirt motorvonatok utolsó két darabja – közölte a soproni székhelyű vasúttársaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Rázó László emlékeztetett, az európai uniós támogatással négy villamos motorvonatot vásárolt a vasúttársaság, melynek első szerelvényei 2013 decemberében álltak forgalomba. Azóta azok a járművek már több mint 300 ezer kilométert tettek meg a Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vonalon.

2013 tavaszán a vasúttársaság hat Flirt villamos motorvonattal bővítette eszközparkját, miután megkötötte a szállítási szerződést a svájci Stadler Bussnang AG-vel. A két évvel ezelőtt indított fejlesztéssel mostanra tíz zöld-sárga jármű áll a GYSEV rendelkezésére.

Korábbi bejelentés szerint a MÁV-Start 42, a GYSEV 6 új Flirt motorvonatot vásárolt az Európai Unió kohéziós alapjának társfinanszírozásában a Stadler cégtől. A 2013 márciusában aláírt megállapodás szerint a járművek egységára 5,558 millió euró (1,7 milliárd forint), a teljes megrendelés értéke 267 millió euró. A megrendelt járművek 2015 őszéig mind megérkeznek.

Rázó László elmondta most azt is, hogy a projekt zárásához már csak a motorvonatokon található, az európai uniós irányelveknek megfelelő úgynevezett ETCS L2 vonatbefolyásoló fedélzeti berendezések üzembe helyezése van hátra, amely várhatóan 2015 őszére megtörténik.

A közös beszerzés GYSEV-et érintő része mintegy 11 milliárd forint.

Amennyiben a GYSEV mind a tíz járművét összekapcsolnák, a szerelvény nyolcszáz méter hosszú lenne, és azokon kétezer utas tudna helyet foglalni.

Az új motorvonatok 2600 kilowattos, 3484 lóerős teljesítményűek, 25 másodperc alatt gyorsulnak fel az óránkénti százkilométeres sebességre.

A tulajdonságoknak köszönhetően a motorvonatokkal pontosabban lehet tartani a menetidőt, mert a jármű akár két közeli állomás között is képes az esetleges késések kompenzálására.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.