2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megérkezett a GYSEV Zrt.-hez a MÁV-Start Zrt.-vel közös közbeszerzési eljárás keretében megrendelt Flirt motorvonatok utolsó két darabja – közölte a soproni székhelyű vasúttársaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Rázó László emlékeztetett, az európai uniós támogatással négy villamos motorvonatot vásárolt a vasúttársaság, melynek első szerelvényei 2013 decemberében álltak forgalomba. Azóta azok a járművek már több mint 300 ezer kilométert tettek meg a Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vonalon.

2013 tavaszán a vasúttársaság hat Flirt villamos motorvonattal bővítette eszközparkját, miután megkötötte a szállítási szerződést a svájci Stadler Bussnang AG-vel. A két évvel ezelőtt indított fejlesztéssel mostanra tíz zöld-sárga jármű áll a GYSEV rendelkezésére.

Korábbi bejelentés szerint a MÁV-Start 42, a GYSEV 6 új Flirt motorvonatot vásárolt az Európai Unió kohéziós alapjának társfinanszírozásában a Stadler cégtől. A 2013 márciusában aláírt megállapodás szerint a járművek egységára 5,558 millió euró (1,7 milliárd forint), a teljes megrendelés értéke 267 millió euró. A megrendelt járművek 2015 őszéig mind megérkeznek.

Rázó László elmondta most azt is, hogy a projekt zárásához már csak a motorvonatokon található, az európai uniós irányelveknek megfelelő úgynevezett ETCS L2 vonatbefolyásoló fedélzeti berendezések üzembe helyezése van hátra, amely várhatóan 2015 őszére megtörténik.

A közös beszerzés GYSEV-et érintő része mintegy 11 milliárd forint.

Amennyiben a GYSEV mind a tíz járművét összekapcsolnák, a szerelvény nyolcszáz méter hosszú lenne, és azokon kétezer utas tudna helyet foglalni.

Az új motorvonatok 2600 kilowattos, 3484 lóerős teljesítményűek, 25 másodperc alatt gyorsulnak fel az óránkénti százkilométeres sebességre.

A tulajdonságoknak köszönhetően a motorvonatokkal pontosabban lehet tartani a menetidőt, mert a jármű akár két közeli állomás között is képes az esetleges késések kompenzálására.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!