2017. március 10. 14:34

A most indult akadémia már alsós korban megkezdené a gyerekek vasutassá nevelését.

Új fegyvert állít csatasorba a szakma, hogy leküzdje a MÁV iszonyatos létszámhiányát: a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület létrehozta a Vasútakadémiát. Az akadémia célja az, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegye a vasutas pályát, valamint különböző tovább-, illetve átképzésekkel segítse a munkatársak szakmai fejlődését, előrelépési lehetőségét, mérsékelje a szakemberhiányt és az elvándorlást - áll az alapító egyesület közleményében.

A Vasútakadémia első rendezvényét szerdán tartották, melyen ismertették a programot. Eszerint az akadémia konferenciák, szemináriumok és tréningek, valamint tanulmányutak és kiállítások szervezésével tenné vonzóbbá a szakmát. Ezekkel elsősorban az általános és középiskolás diákokat célozzák majd meg. Főiskolai és egyetemi hallgatóknak lesz gyakornoki program is.

A MÁV jelenleg ezerfős létszámhiánnyal küzd, két éven belül négyezer munkása vonul nyugdíjba, a fiatalok pedig egyáltalán nem tolonganak a vágányok mentén, így a vasúttársaságnak most tényleg minden segítség elkél.

Dávid Ilona HUNGRAIL-elnök azt mondta, a vasúti utánpótlás helyzetének leromlását egyrészt a szakmunkásképzés korábbi átalakítása, illetve egyes vasutas szakközépiskolák megszűnése okozta, másrészt pedig az, hogy a jelentkezőknek szigorú alkalmassági és szakmai követelményeknek kell megfelelniük.

A legnagyobb problémát viszont alighanem továbbra is az alacsony vasutasfizetések jelentik. Erre elvileg érkezik már a megoldás: januárban közölte a Vasutasok Szakszervezete, hogy három éven belül 30 százalékos béremelés jöhet. A szakma vonzóbbá tételével a MÁV is próbálkozott, a héten egy diákbörzén igyekeztek utánpótlást toborozni.

mfor.hu