2010. január 28. 04:16

Bár 2009 tavaszán még visszavonta a korábban kért csődvédelmet és külső tanácsadó vállalat segítségével reorganizációt tervezett végrehajtani a hatékonyabb működés és a fennálló hitelek törlesztése érdekében autós vállalkozásainál Csiki-Bege Lajos, a Fővárosi Bíróság december végi jogerős ítélete alapján január 7-én elkezdődött a felszámolási eljárás.

Sebészből lett vállalkozó

A Csiki-Bege Kereskedelmi Kft. felszámolását az autókereskedő Shaft Car Kft. kérelmére rendelte el a bíróság - mondta el a Napi Gazdaságnak  Ujváry Zoltán felszámolóbiztos, a Válságmenedzser Kft. munkatársa. Eddig hat vállalkozás nyújtott be követelést az adós céggel szemben, hitelintézet még nem jelentkezett. A bejelentési határidő február 15-én jár le, így a felszámoló ezt követően tudja összesíteni a tartozásokat. A kft. tevékenységet záró mérlege február közepére készül el - tette hozzá Ujváry.

Mint ismert, a cég tulajdonosa likviditási problémái miatt tavaly márciusban még csődvédelmet kért autós vállalkozásai számára, ám azt később visszavonta azzal a szándékkal, hogy átszervezik a céget.

Csiki-Bege Lajos a csődvédelem bejelentése után arra panaszkodott, hogy partnereik, hitelezőik, valamint a közüzemek magatartása is alaposan megváltozott a cégcsoport irányába, mivel Magyarországon a csődvédelem sokak szemében egyenlő a csőddel. A bankok inkasszók lehívásával blokkolták a számlaforgalmat, több partner betiltotta a cég számára az átutalásos fizetési lehetőséget, a közüzemek pedig előre számlázták díjaikat. Ezzel egy időben számos, a Csiki-Begével kötött szerződést mondtak fel.

A cég egyébként már korábban is került nehéz helyzetben, amikor 210 millió forintos adóssága miatt a hitelező bank le akarta foglalni a Csiki-Bege Autóplázát. A cégvezér akkor még ki tudott mászni a finanszírozási csapdából. Erre az esetre utalva az mfor.hu-nak adott nyilatkozatában Csiki-Bege Lajos kijelentette: "nálam a történet ott kezdődik, amikor meghallom, hogy valami lehetetlen".

A Napi Gazdaság úgy tudja, a felszámolás miatt Csiki-Bege teljesen kivonult az autókereskedelemből és ingatlanfejlesztői tevékenységére koncentrál a jövőben.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.