2013. március 20. 12:34

Éves szinten 4,5 százalékkal 15,4 milliárd koronára csökkent tavaly a cseh Skoda Auto adózott nyeresége - közölte Winfried Vahland, a Skoda igazgatótanácsának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Mladá Boleslavban.

A Skoda Auto bevételei négy százalékkal 262,6 milliárd koronára emelkedtek. A német Volkswagen konszernhez tartozó cseh autógyár a tavalyi évben rekordszámú, 939 200 gépkocsit adott el, ami éves szinten 6,8 százalékos növekedést jelent.

Vahland szerint az adózott nyereség tavalyi visszaesése elsősorban a cég nagymértékű beruházásainak a következménye. Azt mondta: a Skoda Auto megtartotta nemzetközi pozícióit és korábbi stabil pénzügyi eredményét is, a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére.

A gyár tavaly több mint 21 milliárd koronát fordított fejlesztésre, ami mintegy 50 százalékkal több, mint 2011-ben. A kutatásra szánt összeget 17 százalékkal emelték. Erre főleg az új, illetve a felújított és továbbfejlesztett modellek miatt van szükség. A vezérigazgató leszögezte: 2015-ig a Skoda minden modelltípusa megújul.

Nyugat-Európában, ahol az autóeladások nyolc százalékkal csökkentek, a Skoda iránti kereslet 0,9 százalékkal esett vissza. A nyugati piacokon 358 400 Skoda gépkocsit adtak el. A Skoda részesedése a nyugati autópiacon a korábbi 2,8 százalékról 3 százalékra emelkedett.

Kelet-Európában 25 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés a Skoda autók iránt. Összesen 137 100 gépkocsit adtak el. Csehországban minden harmadik eladott gépkocsi a Skoda Auto terméke.

A Skoda Auto menedzsmentjének értékelése szerint az idei első félév gyengébb lesz a tavalyinál, várhatóan kevesebb autót adnak el, s a bevételek is visszaesnek.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.