2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Éves szinten 4,5 százalékkal 15,4 milliárd koronára csökkent tavaly a cseh Skoda Auto adózott nyeresége - közölte Winfried Vahland, a Skoda igazgatótanácsának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Mladá Boleslavban.

A Skoda Auto bevételei négy százalékkal 262,6 milliárd koronára emelkedtek. A német Volkswagen konszernhez tartozó cseh autógyár a tavalyi évben rekordszámú, 939 200 gépkocsit adott el, ami éves szinten 6,8 százalékos növekedést jelent.

Vahland szerint az adózott nyereség tavalyi visszaesése elsősorban a cég nagymértékű beruházásainak a következménye. Azt mondta: a Skoda Auto megtartotta nemzetközi pozícióit és korábbi stabil pénzügyi eredményét is, a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére.

A gyár tavaly több mint 21 milliárd koronát fordított fejlesztésre, ami mintegy 50 százalékkal több, mint 2011-ben. A kutatásra szánt összeget 17 százalékkal emelték. Erre főleg az új, illetve a felújított és továbbfejlesztett modellek miatt van szükség. A vezérigazgató leszögezte: 2015-ig a Skoda minden modelltípusa megújul.

Nyugat-Európában, ahol az autóeladások nyolc százalékkal csökkentek, a Skoda iránti kereslet 0,9 százalékkal esett vissza. A nyugati piacokon 358 400 Skoda gépkocsit adtak el. A Skoda részesedése a nyugati autópiacon a korábbi 2,8 százalékról 3 százalékra emelkedett.

Kelet-Európában 25 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés a Skoda autók iránt. Összesen 137 100 gépkocsit adtak el. Csehországban minden harmadik eladott gépkocsi a Skoda Auto terméke.

A Skoda Auto menedzsmentjének értékelése szerint az idei első félév gyengébb lesz a tavalyinál, várhatóan kevesebb autót adnak el, s a bevételek is visszaesnek.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!