<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2021. január elsejei hatálybalépésével már nem lehet tovább halogatni, a mezőgazdasági őstermelőket érintő változásokat minden érintetteknek muszáj megismernie.

Ebben is, ahogy mindig a legfrissebb, az adózást érintő, pénzügyi, valamint jogszabályi változásokban informatív, dinamikus és megbízható társa a Perfekt Zrt. Náluk szakmai blogon keresztül folyamatosan követheti a legfrissebb információkat, a pénzügyi területek szakemberei pedig szakmai klubokon, fórumokon és képzéseken keresztül elérhetik, hogy a lehető leggyorsabban és legérthetőbben tájékozódjon az aktuális kérdéseket illetően.

 

Az őstermelői igazolvány jelentősége és az őstermelők családi gazdasága

Akinek 2020 december utolsó napján érvényes volt az őstermelői igazolványa, január elsejétől mezőgazdasági őstermelőnek számít, ezzel semmi további tennivalója nincs. Ugyanígy őstermelőnek minősül az, aki családi gazdaság tagja volt, és a családi gazdaság automatikusan őstermelők családi gazdaságaként működik tovább, elsejétől.

A törvény hatálybalépésétől kezdve a falugazdászt nem kell többé felkeresni személyesen, hogy március 20-ig meghosszabbítsuk az őstermelői igazolványt. Az adminisztráció leegyszerűsödik. Amennyiben a mezőgazdasági termelőt felveszik az őstermelő nyilvántartásba, attól az időponttól kezdve őstermelő marad, egészen addig, amíg őstermelői tevékenységének megszüntetését bejelenti. Az Agrárkamara által jegyzik be a természetes személyt a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásba, s a nyilvántartásba kerülés időpontjától kezdve jogosulttá válik arra, hogy őstermelői tevékenységet folytasson.

Akiknek érvényes közös őstermelői igazolványuk volt 2020. december 31-én, őstermelők családi gazdaságaként fognak működni tovább, a törvény hatálybalépésétől, azaz 2021. január 1-jével kezdődően. Az őstermelők családi gazdasága is azután kezdheti meg az őstermelői tevékenységet, miután hivatalosan nyilvántartásba vették. A családi gazdaságok nyilvántartásba kerüléséről mindig az Agrárkamara hoz döntést.

Megszűnik az őstermelői igazolvány?

A családi gazdaságokról szóló törvény hatálybalépésével fizikai valójában megszűnik az őstermelői igazolvány, az őstermelői nyilvántartás lesz helyette.

Másrészről viszont az értékesítési betétlap továbbra is használható lesz. Így az értékesítési betétlap továbbra is alkalmas lesz a bevételek vezetésére, a mezőgazdasági őstermelők számára. Ehhez kapcsolódik az a kikötés, hogy a kifizetőnek kell ebbe a nyilvántartásba beírnia az általa kifizetett pénz összegét. Van lehetőség arra is, hogy ne így történjen, de ennek az a feltétele, hogy az őstermelő jelzi a kifizetőtől kapott bizonylaton, hogy ő vezeti fel az értékesítési betétlapra a kapott összeget.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.