Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

 

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2021. január elsejei hatálybalépésével már nem lehet tovább halogatni, a mezőgazdasági őstermelőket érintő változásokat minden érintetteknek muszáj megismernie.

Ebben is, ahogy mindig a legfrissebb, az adózást érintő, pénzügyi, valamint jogszabályi változásokban informatív, dinamikus és megbízható társa a Perfekt Zrt. Náluk szakmai blogon keresztül folyamatosan követheti a legfrissebb információkat, a pénzügyi területek szakemberei pedig szakmai klubokon, fórumokon és képzéseken keresztül elérhetik, hogy a lehető leggyorsabban és legérthetőbben tájékozódjon az aktuális kérdéseket illetően.

 

Az őstermelői igazolvány jelentősége és az őstermelők családi gazdasága

Akinek 2020 december utolsó napján érvényes volt az őstermelői igazolványa, január elsejétől mezőgazdasági őstermelőnek számít, ezzel semmi további tennivalója nincs. Ugyanígy őstermelőnek minősül az, aki családi gazdaság tagja volt, és a családi gazdaság automatikusan őstermelők családi gazdaságaként működik tovább, elsejétől.

A törvény hatálybalépésétől kezdve a falugazdászt nem kell többé felkeresni személyesen, hogy március 20-ig meghosszabbítsuk az őstermelői igazolványt. Az adminisztráció leegyszerűsödik. Amennyiben a mezőgazdasági termelőt felveszik az őstermelő nyilvántartásba, attól az időponttól kezdve őstermelő marad, egészen addig, amíg őstermelői tevékenységének megszüntetését bejelenti. Az Agrárkamara által jegyzik be a természetes személyt a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásba, s a nyilvántartásba kerülés időpontjától kezdve jogosulttá válik arra, hogy őstermelői tevékenységet folytasson.

Akiknek érvényes közös őstermelői igazolványuk volt 2020. december 31-én, őstermelők családi gazdaságaként fognak működni tovább, a törvény hatálybalépésétől, azaz 2021. január 1-jével kezdődően. Az őstermelők családi gazdasága is azután kezdheti meg az őstermelői tevékenységet, miután hivatalosan nyilvántartásba vették. A családi gazdaságok nyilvántartásba kerüléséről mindig az Agrárkamara hoz döntést.

Megszűnik az őstermelői igazolvány?

A családi gazdaságokról szóló törvény hatálybalépésével fizikai valójában megszűnik az őstermelői igazolvány, az őstermelői nyilvántartás lesz helyette.

Másrészről viszont az értékesítési betétlap továbbra is használható lesz. Így az értékesítési betétlap továbbra is alkalmas lesz a bevételek vezetésére, a mezőgazdasági őstermelők számára. Ehhez kapcsolódik az a kikötés, hogy a kifizetőnek kell ebbe a nyilvántartásba beírnia az általa kifizetett pénz összegét. Van lehetőség arra is, hogy ne így történjen, de ennek az a feltétele, hogy az őstermelő jelzi a kifizetőtől kapott bizonylaton, hogy ő vezeti fel az értékesítési betétlapra a kapott összeget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.