<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az innovatív gyógyszercégekre hárulna az új extraprofitadó több mint 80 százaléka.

Bár eddig is a támogatott orvosságok árának minden ötödik forintját a gyógyszergyártók fizették, az új kormányrendelet szerint most az ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forint feletti termelői gyógyszerek esetén az ágazati cégeket 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség terheli, közli a nepszava.hu.

A nyilvános adatbázisok alapján tavaly a 10 ezer forintnál drágább termékekből 255 milliárd forintért vásároltak a magyar betegek, a 10 ezer forintnál olcsóbbakból 160 milliárdért. Az adatokból kiderül, hogy az innovatív gyógyszereket gyártó nagyjából 25 vállalat fizeti meg a gyógyszerekre kirótt extra adó 80 százalékát, míg a hazai cégekre mintegy 4 milliárd forint jut.

Lehet, hogy nehezebben jutunk majd gyógyszerhez? Fotó: depositphotosLehet, hogy nehezebben jutunk majd gyógyszerhez? Fotó: depositphotos

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a döntést elhibázottnak és veszélyesnek tartja és új megállapodást sürget. Szerintük az innovatív gyógyszercégek biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget, hiszen készítményeik között találhatók a cukorbetegség, a daganatos vagy a szív- és érrendszerit betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek. Az extraprofitadó hatására azonban a cégek szűkíthetik a kínálatot, szélsőséges esetben kivonhatják a gyógyszereket a piacról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.