<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Magyarországon működő autógyárak közül három nagy társaság – az Audi, a Mercedes és az Opel – közzétette 2020-as eredményeit, amelyből kiderült milyen mértékben érintette a vállalatokat a járvány miatti visszaesés. Ahogy az is, megint elviszik-e az autógyárak a megtermelt nyereséget.

Audi

A győri vállalatnál ugyan szerelnek össze járműveket is, de sokkal fontosabb a motorgyártó tevékenység. A magyarországi üzemből a világ számos országába szállítanak alkatrészeket. Ez az átlagos években pozitívum, ám 2020-ban erősen visszaütött, a járvány miatt szétszakadó értékláncok több alkalommal is sújthatták az Audit.

A vállalat belföldi értékesítése nagyjából 20 százalékkal esett vissza, más kérdés, hogy ez a teljes árbevételben marginális (2020-ban 30 millió euró volt). A nagyobb probléma, hogy az exportbevételek is jelentősen csökkentek, hiszen a 2019-es 8,5 milliárd euróhoz képest 7,5 milliárdra csökkentek.

A gyártás akadozása visszaköszönt a költségeknél, az anyagjellegű ráfordítások esetén is 1 milliárd eurós csökkenést láthattunk, az egy évvel korábbi 7 milliárdról 6 milliárd eurót tett ki. A személyi jellegű ráfordítások esetén sokkal kisebb mértékben tudott spórolni a vállalat, nagyjából 40 millió eurós csökkenést követően ezen a soron 2020-ban 424 millió euró állt. Az állami bértámogatások mellett ebben közrejátszhatott a forint gyengülése és a termelés leállása miatti megtakarítás (pl. nem kellett műszakpótlékot, túlóra pénzt fizetni) is.

Új modellek gyártását is megkezdték (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)
Új modellek gyártását is megkezdték (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egy évvel korábban az Audi „kisöpörte a padlást”, hiszen nem csak a 2019-es év profitja, de az eredménytartalék terhére is fizetett – összesen 2 milliárd euró összegű - osztalékot. Idén értelemszerűen ezt nem tudják már megtenni, ugyanakkor a társaság beszámolója szerint a megtermelt nyereséget valószínűleg újra kifizetik az anyacégnek. A társaság beszámolója úgy fogalmaz, hogy a tárgyév vonatkozásában az adózott eredményből osztalékfizetésre tesz javaslatot.

A nyereség egyébként annak ellenére növekedett, hogy a vállalat nehéz évet zárt, a költségek ugyanis a bevételeknél nagyobb arányban csökkentek. Az Audi adózás előtti eredménye 500 millió euró lett, szemben a 2019-es 355 millióval. Ami még érdekesség, hogy a félmilliárd eurós nyereségre a vállalat 1,2 millió eurónyi társasági adót fizetett, ez a hazai adókulcsnál jóval alacsonyabb, még a 2,5 százalékot sem éri el.

Mercedes

A Mercedes Benz kecskeméti vállalata is euróban vezeti a könyveit, és a beszámoló szerint kis mértékben esett csak vissza a társaság árbevétele. Az ugyanis 2020-ban 3,41 milliárd euró volt, míg 2019-ben 3,68 milliárdot realizált a társaság.

Készül hibrid, és hamarosan teljesen elektromos autó is Kecskeméten (MTI Fotó / Ujvári Sándor)
Készül hibrid, és hamarosan teljesen elektromos autó is Kecskeméten (MTI Fotó / Ujvári Sándor)

Ami a főbb költségeket illeti, az anyagjellegű ráfordítások esetén 250 millió eurót tudott megtakarítani. Ehhez minimális mértékű, 12 millió eurónyi további költségcsökkentés jött a személyi jellegű ráfordítások soron. Jelentősen nőtt ugyanakkor a pénzügyi ráfordítások sor. Így összességében az adózás előtti eredmény 98 millió euróról 41,5 millióra csökkent. A Mercedesnek a beszámoló alapján egészen más adózási szabályokat kell követnie, mint győri versenytársának, ugyanis tized akkora nyereségre kétszer annyi társasági adót fizet be a költségvetésbe.

A Mercedes is hazavitte tavaly a teljes nyereséget és idén is hasonló lépésre készül. A beszámolóban azt írják, a tulajdonosok a tárgyévi osztalékról a beszámoló elfogadásakor döntenek, de az előzetes nyilatkozat alapján a 2020. évi eredmény terhére osztalék kerül kifizetésre az anyavállalat részére. Az osztalék várható összege a teljes tárgyévi adózott eredmény.

Opel

A cikkben tárgyalt három társaság közül messze az Opel szentgotthárdi egysége a legkisebb. Ráadásul a korábbi hírek szerint az itt gyártott motorokat belátható időn belül kivezetik, új fejlesztésekről nincs szó, mindez pedig a hazai egység lassú elsorvadásával jár.

Az értékesítés árbevétele 93,5 millió eurót tett ki, az egy évvel korábbi 106 milliót követően. Hasonlóan más magyarországi járműgyártókhoz esetükben is az exportbevételek domináltak, hiszen a teljes árbevétel 95 százaléka külföldről származott. A vállalat anyagjellegű és személyi jellegű ráfordításai is 5-5 millió euróval csökkentek.

Az adózás előtti eredmény 4,5 millió euró után 2020-ban meghaladta az 5 millió eurót. A tárgyévei adózott eredménye pedig 4,84 millió eurót tett ki. Tavaly az Opel is jelentős osztalékot fizetett a tulajdonosának, hogy mi lesz az idei eredménnyel, az ugyanakkor még nem eldöntött, a beszámolóban ugyanis az szerepel, hogy a társaság vezetése azt javasolta, hogy a 2020. évi adózott eredménye után ne állapítsanak meg osztalékot.

Az osztalékfizetésről a tulajdonos a beszámoló elfogadásával egyidőben hozza meg döntését. Hogy nem fogják az eredményt bennhagyni a vállalatban arra viszont egy másik megjegyzésből lehet következtetni. Azt írták, hogy a befektetett pénzügyi eszközök között a társaság 2019. év végén egy tartós részesedést, valamint egy hosszú lejáratra adott letétet szerepeltetett. 2020. év során a tartós részesedését megszüntette, az anyavállalat részére az éves osztalékfizetés terhére átruházta.