<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
		


		
		

Közel 20 százalékos áremelést jelentett az, hogy a Mediaworks a fideszes médiabirodalom része lett.

Amit tavaly nettó 17,74 forintért csinált meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Mediaworks, ugyanaz a fideszes médiabirodalomként is aposztrofált Közép-Európai Sajtó és Médiaalapítvány égisze alatt már 21,11 forintba kerül. De mégis mi is szabhatna gátat a közel 20 százalékos áremelésnek, ha a Mediaworks lényegében egyedül mozog a maga piacán és senki nem veszélyezteti a helyét?!

Mint arról az Átlátszó is beszámolt, a Közbeszerzési Hatóság oldalán jelent meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által lefolytatott eljárás eredménye, melyet a Mediaworks Hungary Zrt. nyert el egyedüli ajánlattevőként. Igaz, már tavaly is erre a cégre írták ki a közbeszerzési eljárást. A mostani eljárás azonban tartogat néhány plusz érdekességet, de kezdjük az elején.

Fotó: PixabayFotó: Pixabay

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi és kulturális kiadványok kiadására írt ki közbeszerzési eljárást. A feladat nem változott tavalyhoz képest: 40 alkalommal, 10 hónapon keresztül, alkalmanként 230 ezer példányban szeretnék megjelentetni a kulturális kiadványt. A napi-, vagy hetilap mellékleteként a jellemzően kortárs írók és költők irodalmi és képzőművészeti alkotásait szeretnék nyilvánosságra hozni és népszerűsíteni.

Feltétel, hogy olyan újság mellékleteként kell megjelennie a kiadványnak, mely tartalmában kapcsolódik az emberek mindennapjaihoz, a hétköznapi élet sok területét lefedő információt tartalmaz, a szerzői tartalmak túlsúlyban vannak a bulvárhírekkel szemben. Tehát nem bulvárlap, viszont nem lehet főprofil szerint olyan lap, mely háztartási feladatokkal kapcsolatos (rejtvények, barkácsolás, főzés). Emellett a lehetséges pályázók körét egyetlen cégre szűkítő kitétel, hogy legalább 9 magyarországi megyében megjelenjen a kiadvány.

Ennek a megyei korlátnak elméletben bármelyik országos kiadású lap meg tudna felelni, ezeknél azonban a főprofil, a kulturális (irodalmi, képzőművészeti alkotások) tartalom vagy a kritériumként meghatározott példányszám lenne problémás, ami 170 ezer/1 alkalom. Egyetlen kiadó, a Mediaworks az, amely mindháromnak eleget tudott tenni köszönhetően annak, hogy szinte a teljes vidéki lappiac a tulajdonában van.

Ugyanakkor az idei tenderen ha lett volna más induló, akkor is jó eséllyel a Mediaworks nyerte volna el a munkát, hiszen a feladatokat tekintve nem rutintalanok, tudják mit kell csinálni, az ajánlatkérő pedig tudja, hogyan és milyen minőségben dolgozik a Mediaworks.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Két nagy különbség van azonban az idei és a tavalyi eljárás, illetve szerződés között. Míg tavaly a Mediaworks még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, addig a mostani tenderen már a fideszes, jobboldali médiabirodalom szerves részét képezi a társaság, a Közép-Európai Sajtó- és Médialapítvánnyal tulajdonosként.

Az eljárást 2018. november 03-án hirdették meg, a Mediaworks átadását pedig november 29-én jelentették be. Jelen helyzetben egészen pikáns, hogy a benyújtási határidőt az eredetileg meghatározott december 5-e helyett először december 10-re, majd ezt december 21-re változtatták az eljárás során. Tekintve, hogy

a Mediaworks-ön kívül más jelentkező esélytelen lett volna a feladatra, nem alaptalan a feltételezésünk, hogy a KESMA-nak történő átadás miatt kellett tologatni az ajánlatok benyújtásának határidejét.

A KESMA által birtokolt Mediaworks az eredetileg becsültnél 14,7 százalékkal magasabb ajánlatot adott, 169 millió forint helyett végül 194,2 millióért fogja megcsinálni és terjeszteni a kívánt kiadányokat. Ez pedig azt jelenti, hogy

a becsült nettó 18,4 forint helyett egy példányt 21,11 forintért készít el a Mediaworks. Tavaly ezt Mészárosék még az idén becsültnél is olcsóbban: 17,74 forintos nettó egységáron csinálták meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.