4p

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss felmérés osztályozta a 25 legnagyobb amerikai gyorsétteremláncot azok antibiotikumokkal kapcsolatos irányelveik alapján. Csak három ment át a rostán, és a két nagy nem volt köztük.

Elvégezték az USA éves felmérését a gyorsétteremláncok antibiotikum-irányelvei kapcsán, és a 25 vállalatból 22 megbukott, köztük a McDonalds-szal és a Burger Kinggel. Az USA iskoláiban használt ötfokozatú (A-F) osztályozási rendszerben a Wendy's kapott D-t (kettest), A-val (ötössel) pedig csak az Európában jobbára ismeretlen, a szendvicsek mellett a shake-ekre koncentráló Shake Shacket és a gourmetburgerekben utazó BurgerFi-t jutalmazták.

Lena Brook, a felmérés vezető kutatója azt mondta, a most negyedik éve elvégzett vizsgálatban azért tették át a fókuszt az eddig középpontban lévő szárnyashúsokról a marhára, mert a szárnyasok esetében a jelentések nyomán pozitív változásokat tapasztaltak. Ideje volt tehát az amerikaiak valódi kedvenceit, a marhahúsos burgereket és a hozzájuk kapcsolódó felelős antibiotikum-használatot is szemügyre venni.

A gyorsétteremláncok 25-ös mezőnyét a teljes, USA-n belüli bevételeik alapján állították össze. A végső osztályzat meghozatala előtt három területet vizsgáltak meg: először megnézték, hogy adott étterem megígérte-e vagy irányelvekbe foglalta-e, hogy véget vet az antibiotikumozott húsok felhasználásának, aztán azt, hogy milyen módon érvényesítik ezeket az irányelveket, és végül azt ellenőrizték, hogy igazak-e a cégek állításai.

Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition
Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition

Csak a Shake Shack és a BurgerFi szolgált fel antibiotikum-mentes marhahússal készült szendvicseket. Bennük az is közös, hogy fiatal láncok, és a felelősen tartott marhák húsának használata konkrétan az üzleti tervük része. De nem csak ez a két lánc dolgozik természetes marhahússal, akadnak még hasonló cégek, azok azonban kisebbek, és az alacsonyabb bevételük miatt nem fértek fel a 25-ös listára.

A Wendy's kettes osztályzata mögött az áll, hogy az étteremlánc irányvonala ugyan messze nem átfogó, mégis egy lépés a helyes irányba. Ez a gyakorlatban azt takarja, hogy a Wendy's vállalta, a marhahúsa 15 százalékát olyan termelőktől szerzi be, akik megígérték, hogy ellenőrizhető módon 20 százalékkal csökkentik az antibiotikum-használatot a húselőállítási gyakorlatukban. A gyorsétteremlánc arra is ígéretet tett, hogy a továbbiakban teljesen kiszorítja a rutinszerű antibiotikum-használattal készült húsokat.

A McDonald's szóvivője az egyes osztályzatra e-mailben reagált, melyben kiemelte, hogy a cég 2016-tól fogva nem használ antibiotikumozott csirkehúst, illetve megírta, hogy a McDonald's még 2018 vége előtt előáll a gyógyszermentes marhahús irányelveivel, mely az étteremlánc összes egységére vonatkozik majd, minden kontinensen.

A Burger King 2016 végén ígérte meg, hogy változtat a gyakorlatán, ez azonban csak a csirkehúsra vonatkozott, így az eredménye ebben a marhahúsos felmérésben nem jelent meg.

Itthon

A McDonald's Magyarországot a téma nem érinti. A hazai Meki idén februárban közölte, hogy az amerikai gyakorlattal szemben a számukra nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat, és antibiotikumot is csak akkor, amikor indokolt, vagyis amikor beteg állatot kell kezelni.

A gyógyszerezett húsokat érintő gyakorlata kapcsán megkerestük a hazai Burger Kinget, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a kérdéseinkre. Amint megérkezik a válaszuk, frissítjük a cikket.

Az antibiotikumok túlhasználata az élelmiszeriparban humánegészségügyi kockázatot jelent. A gyógyítás helyett az állatok gyorsabb növekedése (és a megbetegedésük megelőzése) érdekében rutinszerűen adagolt antibiotikumok hatására antibiotikum-rezisztens baktériumok fejlődnek ki a jószágban. Ezek az állat húsának elfogyasztásával bekerülhetnek az emberi szervezetbe, ahol a hagyományos módokon már nem kezelhető kórokat okozhatnak, így korábban könnyen gyógyítható betegségek válhatnak végzetessé.

(CNN)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!