TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 18. 13:55
mfor.hu

Egy friss felmérés osztályozta a 25 legnagyobb amerikai gyorsétteremláncot azok antibiotikumokkal kapcsolatos irányelveik alapján. Csak három ment át a rostán, és a két nagy nem volt köztük.

Elvégezték az USA éves felmérését a gyorsétteremláncok antibiotikum-irányelvei kapcsán, és a 25 vállalatból 22 megbukott, köztük a McDonalds-szal és a Burger Kinggel. Az USA iskoláiban használt ötfokozatú (A-F) osztályozási rendszerben a Wendy's kapott D-t (kettest), A-val (ötössel) pedig csak az Európában jobbára ismeretlen, a szendvicsek mellett a shake-ekre koncentráló Shake Shacket és a gourmetburgerekben utazó BurgerFi-t jutalmazták.

Lena Brook, a felmérés vezető kutatója azt mondta, a most negyedik éve elvégzett vizsgálatban azért tették át a fókuszt az eddig középpontban lévő szárnyashúsokról a marhára, mert a szárnyasok esetében a jelentések nyomán pozitív változásokat tapasztaltak. Ideje volt tehát az amerikaiak valódi kedvenceit, a marhahúsos burgereket és a hozzájuk kapcsolódó felelős antibiotikum-használatot is szemügyre venni.

A gyorsétteremláncok 25-ös mezőnyét a teljes, USA-n belüli bevételeik alapján állították össze. A végső osztályzat meghozatala előtt három területet vizsgáltak meg: először megnézték, hogy adott étterem megígérte-e vagy irányelvekbe foglalta-e, hogy véget vet az antibiotikumozott húsok felhasználásának, aztán azt, hogy milyen módon érvényesítik ezeket az irányelveket, és végül azt ellenőrizték, hogy igazak-e a cégek állításai.

Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition

Csak a Shake Shack és a BurgerFi szolgált fel antibiotikum-mentes marhahússal készült szendvicseket. Bennük az is közös, hogy fiatal láncok, és a felelősen tartott marhák húsának használata konkrétan az üzleti tervük része. De nem csak ez a két lánc dolgozik természetes marhahússal, akadnak még hasonló cégek, azok azonban kisebbek, és az alacsonyabb bevételük miatt nem fértek fel a 25-ös listára.

A Wendy's kettes osztályzata mögött az áll, hogy az étteremlánc irányvonala ugyan messze nem átfogó, mégis egy lépés a helyes irányba. Ez a gyakorlatban azt takarja, hogy a Wendy's vállalta, a marhahúsa 15 százalékát olyan termelőktől szerzi be, akik megígérték, hogy ellenőrizhető módon 20 százalékkal csökkentik az antibiotikum-használatot a húselőállítási gyakorlatukban. A gyorsétteremlánc arra is ígéretet tett, hogy a továbbiakban teljesen kiszorítja a rutinszerű antibiotikum-használattal készült húsokat.

A McDonald's szóvivője az egyes osztályzatra e-mailben reagált, melyben kiemelte, hogy a cég 2016-tól fogva nem használ antibiotikumozott csirkehúst, illetve megírta, hogy a McDonald's még 2018 vége előtt előáll a gyógyszermentes marhahús irányelveivel, mely az étteremlánc összes egységére vonatkozik majd, minden kontinensen.

A Burger King 2016 végén ígérte meg, hogy változtat a gyakorlatán, ez azonban csak a csirkehúsra vonatkozott, így az eredménye ebben a marhahúsos felmérésben nem jelent meg.

Itthon

A McDonald's Magyarországot a téma nem érinti. A hazai Meki idén februárban közölte, hogy az amerikai gyakorlattal szemben a számukra nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat, és antibiotikumot is csak akkor, amikor indokolt, vagyis amikor beteg állatot kell kezelni.

A gyógyszerezett húsokat érintő gyakorlata kapcsán megkerestük a hazai Burger Kinget, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a kérdéseinkre. Amint megérkezik a válaszuk, frissítjük a cikket.

Az antibiotikumok túlhasználata az élelmiszeriparban humánegészségügyi kockázatot jelent. A gyógyítás helyett az állatok gyorsabb növekedése (és a megbetegedésük megelőzése) érdekében rutinszerűen adagolt antibiotikumok hatására antibiotikum-rezisztens baktériumok fejlődnek ki a jószágban. Ezek az állat húsának elfogyasztásával bekerülhetnek az emberi szervezetbe, ahol a hagyományos módokon már nem kezelhető kórokat okozhatnak, így korábban könnyen gyógyítható betegségek válhatnak végzetessé.

(CNN)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.