3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon a lakásállomány elöregedett és energetikailag is többnyire korszerűtlen. Egyre több ingatlantulajdonos szembesül azzal, hogy az energetikai célú felújítások halaszthatatlanná válnak. Ennek egyik fontos része az ablakok és nyílászárók megfelelő szigetelése.

Miért fontos az ablakszigetelés?

Az ablakok legfőbb funkciója, hogy természetes fényt engedjenek be az épületbe. Ezek az üvegfelületek azonban, amennyiben nem szigeteltek megfelelően, hatalmas hőveszteséget okoznak télen, míg nyáron pedig a lakótér felforrósodását eredményezik. A Thermo-lak szakemberei sok épület felmérésekor találkoznak ezekkel a jelenségekkel. 

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az optimálisnál többet kell az ilyen épületeknél télen fűtésre, nyáron hűtésre költenie a tulajdonosoknak. Lakóépületek esetén ehhez még hozzájön az is, hogy a rosszul vagy semmenyire sem szigetelt ablakok esetén csökken a bent élők komfortérzete. Gyakran alakulnak ki hideg és meleg zónák, megjelenik a páralecsapódás és a penészesedés is. A megfelelő ablakszigetelés kivitelezése ezért egyszerre csökkenti a rezsiszámlát és emeli az ingatlantulajdonos komfortérzetét is.

Anyagok és technológiák  

Az ablakszigetelés kivitelezése során többféle anyag és technológia is használatra kerül. Ilyenek a különféle típusú üvegek, ablakkeretek és szigetelőanyagok. Az üvegek esetében választhatunk a két- vagy többrétegű üvegek közül, amelyek között inert gázt (pl. kripton) helyeznek el a hőátbocsátás csökkentése érdekében. A keretek anyaga is sokfajta lehet: PVC, fa, esetleg alumínium, mindegyik különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. 

A kivitelezés folyamán az épület típusának és az elérni kívánt energetikai cél ismeretében kerül kiválasztásra a megfelelő típus. Ez lehet fix, bukó-nyíló vagy tolóablak, melyek mind más-más szigetelési képességekkel rendelkeznek és különböző stílusokat, funkciókat képviselnek.

Telepítés és karbantartás

Profi ablakszigetelés, ami a helyes és szakszerű telepítésen múlik. Ez is megvalósítható, ha a kivitelezési folyamat szakszerűen és precízen történik, az ablakok pedig nem engedik át sem a levegőt, sem a nedvességet. Minden rés és repedés, noha láthatatlan lehet szabad szemmel, nagymértékben ronthatja a szigetelés hatékonyságát.

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a szakszerűen telepített ablakszigetelés karbantartást és rendszeres ellenőrzést is igényel. A használat során esetlegesen felmerülő problémák, mint a kondenzáció, a levegőszivárgás vagy a sérült tömítések azonnali beavatkozást igényelnek. Az ablakok szigetelőképességének vizsgálatát pedig nem árt évente egy alkalommal, lehetőleg a fűtésszezon előtt elvégeztetni.  

A szakszerűen elvégeztetett és karbantartott profi ablakszigeteléssel a költségmegtakarítás és a kellemes komfortérzet mellett a környezeti fenntarthatóságért is sokat tehetnek az ingatlantulajdonosok. Ráadásul mindezt egy olyan befektetéssel, ami már rövid távon megtérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!