3p

Teherautók, pick-upok, terepjárók, pótkocsik és lakóautók esetében hatalmas szerepe van a rugólapnak. Általában az előbb említett járművek a mindennapokban nagy terheket mozgatnak meg. Ha teljesen meg van pakolva a raktér, akkor sokkal nehezebb kormányzás, a fékezés. Hogy ezek a nehézségek kisebbek legyenek, laprugóra van szükség.

Melyik lesz az ideális kialakítás?

Ahogy az a korábbi felsorolásból is látszik, laprugóra bizony többféle járműnek is szüksége van. Egy adott modellhez is eltérő változatok közül lehet válogatni. Elérhető például a Weber Autotechnik kínálatában hagyományos trapéz rugóköteg, nagy teljesítményű parabola laprugó és rugólap is. Hogy ezek közül melyik lesz az ideális, az fogja eldönteni, hogy pontosan milyen járműhöz keressük, annak milyen igényei vannak és végül, de nem utolsósorban, melyik termék lesz kompatibilis vele.

A laprugó hatása a jármű dinamikájára minden vezetés során érezhető. A teherautók, kamionok, buszok nagy terhelésnek vannak kitéve a mindennapokban. A nagy súly a vezethetőségre is hatással van. A laprugó a járműre ható erőket képes enyhíteni azzal, hogy együtt mozog a futóművel. Ezt a gyakorlatban úgy fogjuk érzékelni, hogy sokkal stabilabban tudunk majd kanyarodni, a féktáv sem fog megnövekedni, valamint a folyamatos rugózás nem lesz káros hatással a teherautó, kamion, busz vagy pótkocsi egyes alkatrészeire. 

Laprugó nélkül sokkal nagyobb kihívás lenne az úton tartani a nagyobb járműveket. Kiváltképp tele raktér esetén jelentkeznének a problémák. A rugólap, rugókötegek vásárlása során oda kell figyelni arra is, hogy milyen méretű kiegészítő lesz az ideális választás.

Válasszuk a csúcsminőséget!

Mint látható, a laprugó nagyon fontos szerepet tölt be a jármű vezetésében. A hatását közvetlenül érezhetjük egy-egy kanyarodás vagy fékezés során. Ezért is ajánlott olyat választani, ha a jelenlegit le akarjuk cserélni, ami a legmagasabb minőségi elvárásoknak is maximálisan megfelel.

Egy csúcsminőségű laprugó sokkal nagyobb stabilitást ad a jármű számára. A busz, kamion, teherautó vagy pótkocsi dinamikája is teljesen megváltozik pozitív irányba. Az, hogy a hagyományos trapéz, a parabola vagy valamelyik innovatív megoldás lesz az ideális választás, a jármű igényei, kialakítása fogja eldönteni.

Az alkatrészekről se feledkezzünk meg!

A laprugót különböző erősítésekkel láthatjuk el, hogy még nagyobb stabilitást adjon a járműnek. Ha valamelyik alkatrésze sérül meg, használódik el, akkor nem szükséges a teljes rugólapot cserélni. Beszerezhetünk közvetlenül új rugócsavart, rugócsapszeget vagy perselyt is, de a rugókengyelek, gumibakok és himbák sem maradnak ki a kínálatból. Gyári minőségű lengéscsillapítók közül is lehet válogatni.

Ezenfelül még a legújabb fejlesztésű kompozit laprugók is ugyanúgy elérhetőek, de ezek még nem számítanak annyira elterjedtnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!