<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két hazai milliárdos vállalkozása kötött nagy volumenű üzletet, amelynek keretében új kézbe kerül az Andrássy út egyik impozáns épülete.

Ötmilliárd forintért - azaz megközelítőleg 14 millió euróért - gazdát cserélt a Kogart ház. Az egyik legjelentősebb magángyűjteménynek - Kovács Gábor kollekciójának - is helyet adó épületről értesüléseink szerint a közelmúltban született megállapodás a neves műgyűjtő-üzletember és Mészáros Lőrinc között.

Kérdésünkre az ügylet tényét megerősítette a Mészáros-csoport kommunikációs vezetője. A vásárló mellett az eladó, Kovács Gábor is jelezte, hogy valóban megegyeznek, ugyanakkor nem kívánta kommentálni az ügyletet.

5 milliárdért kelt el az Andrássy úti épület
5 milliárdért kelt el az Andrássy úti épület

Az Andrássy úti kiállító helynek átalakított villát piaci hírek szerint régóta értékesíteni kívánja Kovács Gábor. Jelentkező is volt rá, nem is egy. A legesélyesebb egy kínai vevőjelölt volt, ám a pletykák szerint ő csak 3 milliárd forint körüli összeget adott volna az épületért, de üzletet azon az áron nem kötötték meg.

A Kogart tihanyi kiállítótermét-épületét tavaly értékesítették - ezt 300 millió forintos áron hirdették meg korábban az ingatlan.com-on.

Kovács Gábor egy időben a milliárdosokat rangsoroló „100 leggazdagabb magyar” listán az élmezőnyben volt, ám a 2010-es években folyamatosan egyre hátrébb csúszott. Az üzletember miközben több esetben is remekül fektetett be, számos nagyratörő projektet is kénytelen volt feladni. Ezek közül az egyik legismertebb a Telki Kórház volt, amelynek előbb a névadó faluban található ingatlanát zárták be, és költöztették át a Budakeszi útra. Később viszont a magánegészségügyi vállalkozás mindkét értékes ingatlana tulajdonost váltott.

Az mfor.hu két évvel ezelőtt írt arról, hogy Kovács Gábor több érdekeltsége ellen indított végrehajtást az adóhatóság. Igaz, lapunknak ezt akkor Házi Katalin, a Bankár Holding társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója adminisztrációs problémával magyarázta, ám további magyarázatot ehhez nem kívánt hozzáfűzni.

Két évvel ezelőtt tulajdonost váltott a szomszéd villa is. Az Aranymúzeumnak korábban helyet adó - szintén felújított - épület Zelnik István tulajdonában volt, ezt egy hongkongi milliárdos vette meg.

Az Aranymúzeum épületét - a korábbi Rausch-villát - 1, 68 milliárd forintért vásárolták meg még 2017 végén. Az épület az addigi tulajdonos, a Zelnik Istvánhoz köthető Magyar Indokína Társaság felszámolása következtében került eladósorba. A felszámoló cég 2,5 milliárd forintos áron hirdette meg, de ezt a vételárat senki sem ajánlotta meg, végül a hong-kongi cég 1,68 milliárdot kínált az épületért, amelyet a hitelezői választmány elfogadott. A 27 hitelező - élükön a legnagyobb, a Raiffeisen Bankkal - így sem jut teljes egészében követeléséhez.