<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A most már Jellinek Dániel hazai ingatlanguru cége, az Indotek Group 24 és a kormányközeli Balázs Attila által tulajdonolt Zinventive Zrt. 18,33 százalékos tulajdonában lévő Appeninn Holding Nyrt. attól a Szepesi Richárdtól vásárolt balatoni ingatlanokat tartalmazó tulajdoni részesedést, akinek anyósa, Nagy Róza hosszú évekig a bizalmasa volt Matolcsy Györgynek, az általa hajdan vezetett minisztériumban és a Magyar Nemzeti Bankban is magas pozíciót töltött be.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent tájékoztatás szerint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. megvásárolta a Dreamland Holding Zrt. részvényeinek 75 százalékát a Szepard Kft.-től. Ennek eredményeként az Appeninn érdekeltségébe került a Dreamland által teljes egészében birtokolt DLHG Invest Zrt., valamint az utóbbi kizárólagos tulajdonában lévő alábbi cégek:

  • Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • Szántód BalaLand Family Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft., 
  • SZRH Szántód Rév Hotel Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft.

Egyúttal az Appeninn a Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-ben meglévő üzletrészéből 24,5 százaléknyit eladott a DH Invest Zrt.-nek, amellyel az Appeninn részesedése 51 százalékra csökkent.

A Szántódon megépülő Balaland Hotel látványterve. Fotó: Magyar ÉpítőkA Szántódon megépülő Balaland Hotel látványterve. Fotó: Magyar Építők

A Szepard Kft. tavaly novemberben jött létre, vagyonkezelésre, 3 millió forintos törzstőkével. Egyedüli tulajdonosaként Dr. Kante Awa van bejegyezve. A hölgy édesanyja az a Nagy Róza, aki Matolcsy György jegybankelnök bizalmasaként lett ismert. Az első Orbán-kormány idején, 2000-2002 között a Matolcsy által vezetett Gazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a 2002-es kormányváltást követően, immár a Medgyessy-kabinetben a kis-és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be, egy éven át. 2003-as távozását követően 2010-ben tért vissza az államigazgatásba, amikor a második Orbán-kormányban lett a Matolcsy által irányított Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára. Főnökét követte a Magyar Nemzeti Bankba, ahol 2013 márciusától főigazgató volt, 2015 novemberéig.

Dr. Kante Awa férje Szepesi Richárd ismert idegenforgalmi NER-vállalkozó. A 24.hu cikke szerint üzletelt már Mészáros Lőrinccel, a Mészáros Gasztro Kft. 2017 márciusában vette meg a Témadesign Kft.-t Szepesi cégétől, a Témahotel Beruházó Kft.-ről. De Szepesi adta el 2017 elején a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát is a nemzet gázszerelőjének. 

Szepesi több ízben is milliárdos támogatást kapott az államtól idegenforgalmi beruházásaihoz. Legutóbb, március elején – mint arról lapunk beszámolt – a Szepesi-házaspár két cégüket a Magyar Turisztikai Ügynökség 5,9 milliárd forintban részesítette, amelyből az ötcsillagos BalaLand hotelt építhetik fel Szántódon.

A most az Appeninn 75 százalékos tulajdonába került a Dreamholding Zrt.-t Szepesi 2017 áprilisában alapította meg, saját tulajdonú ingatlanok adásvételére, 5 millió forintos alaptőkével. A céget 2019. december 30-án a felesége, Dr. Kante Awa által egy hónappal korábban létrehozott Szepard Kft.-nek adta el, amely bizalmi vagyonkezelőként látja el a tulajdonosi jogokat. Már a Szepard emelte meg a Dreamholding jegyzett tőkéjét 5 millióról 12 millióra idén március 26-án, vagyis a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetését követően tizenöt nappal.

A Jellinek Dániel hazai ingatlanguru cége, az Indotek Group május közepén vette meg az Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Ingatlanfejlesztő és -forgalmazó Zrt. 24 százalékos Appeninn-pakettjét. A tőzsdi cég másik két másik ismert nagybefektetője közül a sóskuti bejegyzésű, egy diósdi magánszemély, Balázs Attila által tulajdonolt Zinventive Zrt. 18,33 százalék felett diszponál. Az Átlátszó.hu cikke szerint az Erdélyből származó Balázs családja sok támogatást kapott a magyar kormánytól Erdélyben, s a 45 éves és több tucat cégben érdekelt vállalkozó a balatonfüredi kikötő ügyében  üzletelt Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel. A harmadik, 5 százalék feletti pakettel bíró nagybefektető az OTP Ingatlanbefektetési Alap, 5,09 százalékos részesedéssel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.