Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A most már Jellinek Dániel hazai ingatlanguru cége, az Indotek Group 24 és a kormányközeli Balázs Attila által tulajdonolt Zinventive Zrt. 18,33 százalékos tulajdonában lévő Appeninn Holding Nyrt. attól a Szepesi Richárdtól vásárolt balatoni ingatlanokat tartalmazó tulajdoni részesedést, akinek anyósa, Nagy Róza hosszú évekig a bizalmasa volt Matolcsy Györgynek, az általa hajdan vezetett minisztériumban és a Magyar Nemzeti Bankban is magas pozíciót töltött be.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent tájékoztatás szerint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. megvásárolta a Dreamland Holding Zrt. részvényeinek 75 százalékát a Szepard Kft.-től. Ennek eredményeként az Appeninn érdekeltségébe került a Dreamland által teljes egészében birtokolt DLHG Invest Zrt., valamint az utóbbi kizárólagos tulajdonában lévő alábbi cégek:

  • Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • Szántód BalaLand Family Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft., 
  • SZRH Szántód Rév Hotel Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft.

Egyúttal az Appeninn a Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-ben meglévő üzletrészéből 24,5 százaléknyit eladott a DH Invest Zrt.-nek, amellyel az Appeninn részesedése 51 százalékra csökkent.

A Szántódon megépülő Balaland Hotel látványterve. Fotó: Magyar ÉpítőkA Szántódon megépülő Balaland Hotel látványterve. Fotó: Magyar Építők

A Szepard Kft. tavaly novemberben jött létre, vagyonkezelésre, 3 millió forintos törzstőkével. Egyedüli tulajdonosaként Dr. Kante Awa van bejegyezve. A hölgy édesanyja az a Nagy Róza, aki Matolcsy György jegybankelnök bizalmasaként lett ismert. Az első Orbán-kormány idején, 2000-2002 között a Matolcsy által vezetett Gazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a 2002-es kormányváltást követően, immár a Medgyessy-kabinetben a kis-és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be, egy éven át. 2003-as távozását követően 2010-ben tért vissza az államigazgatásba, amikor a második Orbán-kormányban lett a Matolcsy által irányított Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára. Főnökét követte a Magyar Nemzeti Bankba, ahol 2013 márciusától főigazgató volt, 2015 novemberéig.

Dr. Kante Awa férje Szepesi Richárd ismert idegenforgalmi NER-vállalkozó. A 24.hu cikke szerint üzletelt már Mészáros Lőrinccel, a Mészáros Gasztro Kft. 2017 márciusában vette meg a Témadesign Kft.-t Szepesi cégétől, a Témahotel Beruházó Kft.-ről. De Szepesi adta el 2017 elején a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát is a nemzet gázszerelőjének. 

Szepesi több ízben is milliárdos támogatást kapott az államtól idegenforgalmi beruházásaihoz. Legutóbb, március elején – mint arról lapunk beszámolt – a Szepesi-házaspár két cégüket a Magyar Turisztikai Ügynökség 5,9 milliárd forintban részesítette, amelyből az ötcsillagos BalaLand hotelt építhetik fel Szántódon.

A most az Appeninn 75 százalékos tulajdonába került a Dreamholding Zrt.-t Szepesi 2017 áprilisában alapította meg, saját tulajdonú ingatlanok adásvételére, 5 millió forintos alaptőkével. A céget 2019. december 30-án a felesége, Dr. Kante Awa által egy hónappal korábban létrehozott Szepard Kft.-nek adta el, amely bizalmi vagyonkezelőként látja el a tulajdonosi jogokat. Már a Szepard emelte meg a Dreamholding jegyzett tőkéjét 5 millióról 12 millióra idén március 26-án, vagyis a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetését követően tizenöt nappal.

A Jellinek Dániel hazai ingatlanguru cége, az Indotek Group május közepén vette meg az Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Ingatlanfejlesztő és -forgalmazó Zrt. 24 százalékos Appeninn-pakettjét. A tőzsdi cég másik két másik ismert nagybefektetője közül a sóskuti bejegyzésű, egy diósdi magánszemély, Balázs Attila által tulajdonolt Zinventive Zrt. 18,33 százalék felett diszponál. Az Átlátszó.hu cikke szerint az Erdélyből származó Balázs családja sok támogatást kapott a magyar kormánytól Erdélyben, s a 45 éves és több tucat cégben érdekelt vállalkozó a balatonfüredi kikötő ügyében  üzletelt Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel. A harmadik, 5 százalék feletti pakettel bíró nagybefektető az OTP Ingatlanbefektetési Alap, 5,09 százalékos részesedéssel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.