4p

A most már Jellinek Dániel hazai ingatlanguru cége, az Indotek Group 24 és a kormányközeli Balázs Attila által tulajdonolt Zinventive Zrt. 18,33 százalékos tulajdonában lévő Appeninn Holding Nyrt. attól a Szepesi Richárdtól vásárolt balatoni ingatlanokat tartalmazó tulajdoni részesedést, akinek anyósa, Nagy Róza hosszú évekig a bizalmasa volt Matolcsy Györgynek, az általa hajdan vezetett minisztériumban és a Magyar Nemzeti Bankban is magas pozíciót töltött be.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent tájékoztatás szerint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. megvásárolta a Dreamland Holding Zrt. részvényeinek 75 százalékát a Szepard Kft.-től. Ennek eredményeként az Appeninn érdekeltségébe került a Dreamland által teljes egészében birtokolt DLHG Invest Zrt., valamint az utóbbi kizárólagos tulajdonában lévő alábbi cégek:

  • Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • Szántód BalaLand Family Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft., 
  • SZRH Szántód Rév Hotel Ingatlanfejlesztő Kft., 
  • TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft.

Egyúttal az Appeninn a Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-ben meglévő üzletrészéből 24,5 százaléknyit eladott a DH Invest Zrt.-nek, amellyel az Appeninn részesedése 51 százalékra csökkent.

A Szántódon megépülő Balaland Hotel látványterve. Fotó: Magyar Építők
A Szántódon megépülő Balaland Hotel látványterve. Fotó: Magyar Építők

A Szepard Kft. tavaly novemberben jött létre, vagyonkezelésre, 3 millió forintos törzstőkével. Egyedüli tulajdonosaként Dr. Kante Awa van bejegyezve. A hölgy édesanyja az a Nagy Róza, aki Matolcsy György jegybankelnök bizalmasaként lett ismert. Az első Orbán-kormány idején, 2000-2002 között a Matolcsy által vezetett Gazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a 2002-es kormányváltást követően, immár a Medgyessy-kabinetben a kis-és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be, egy éven át. 2003-as távozását követően 2010-ben tért vissza az államigazgatásba, amikor a második Orbán-kormányban lett a Matolcsy által irányított Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára. Főnökét követte a Magyar Nemzeti Bankba, ahol 2013 márciusától főigazgató volt, 2015 novemberéig.

Dr. Kante Awa férje Szepesi Richárd ismert idegenforgalmi NER-vállalkozó. A 24.hu cikke szerint üzletelt már Mészáros Lőrinccel, a Mészáros Gasztro Kft. 2017 márciusában vette meg a Témadesign Kft.-t Szepesi cégétől, a Témahotel Beruházó Kft.-ről. De Szepesi adta el 2017 elején a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát is a nemzet gázszerelőjének. 

Szepesi több ízben is milliárdos támogatást kapott az államtól idegenforgalmi beruházásaihoz. Legutóbb, március elején – mint arról lapunk beszámolt – a Szepesi-házaspár két cégüket a Magyar Turisztikai Ügynökség 5,9 milliárd forintban részesítette, amelyből az ötcsillagos BalaLand hotelt építhetik fel Szántódon.

A most az Appeninn 75 százalékos tulajdonába került a Dreamholding Zrt.-t Szepesi 2017 áprilisában alapította meg, saját tulajdonú ingatlanok adásvételére, 5 millió forintos alaptőkével. A céget 2019. december 30-án a felesége, Dr. Kante Awa által egy hónappal korábban létrehozott Szepard Kft.-nek adta el, amely bizalmi vagyonkezelőként látja el a tulajdonosi jogokat. Már a Szepard emelte meg a Dreamholding jegyzett tőkéjét 5 millióról 12 millióra idén március 26-án, vagyis a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetését követően tizenöt nappal.

A Jellinek Dániel hazai ingatlanguru cége, az Indotek Group május közepén vette meg az Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Ingatlanfejlesztő és -forgalmazó Zrt. 24 százalékos Appeninn-pakettjét. A tőzsdi cég másik két másik ismert nagybefektetője közül a sóskuti bejegyzésű, egy diósdi magánszemély, Balázs Attila által tulajdonolt Zinventive Zrt. 18,33 százalék felett diszponál. Az Átlátszó.hu cikke szerint az Erdélyből származó Balázs családja sok támogatást kapott a magyar kormánytól Erdélyben, s a 45 éves és több tucat cégben érdekelt vállalkozó a balatonfüredi kikötő ügyében  üzletelt Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel. A harmadik, 5 százalék feletti pakettel bíró nagybefektető az OTP Ingatlanbefektetési Alap, 5,09 százalékos részesedéssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!