<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Noha még nem minden autógyártó közölte éves eladásait, jó eséllyel a német óriás készítette a tavalyi évben a legtöbb autót.

Pénteken tette közzé a Volkswagen, hogy rekordmennyiségű autóval büszkélkedhet a tavalyi évben. A német konszern eladásai decemberben ugyan mérséklődtek, ám ennek ellenére soha nem ért még el ekkora értéket.  A Volkswagen AG minden márkáját beleértve 10,83 millió járművet értékesített tavaly, 0,9 százalékkal többet, mint 2017-ben. A csoporton belül a Skoda, a Seat, a Porsche és a Lamborghini márkák is eladási rekordot értek el.

Decemberben a vállalatcsoport eladásai 8,4 százalékkal 916 ezerre csökkentek, ezen belül a legfájdalmasabb visszaesést Kínában mérték, ahol 12,5 százalékkal zuhant az értékesített járművek volumene. Éves szinten egyébként az ázsiai ország lett a legnagyobb piaca, ugyanis Kínában 4,21 millió autót értékesített tavaly a Volkswagen.

Nagy kérdés persze, hogy a decemberi negatív trend folytatódik-e, vagy új lendületet tud venni a cég Ázsiában. A kínai értékesítés visszaesése mögött a szakértők az Amerikával szembeni kereskedelmi háborút okolják elsősorban, a megemelkedett importvámok miatt sok vásárló bizonytalanodott el. Ugyanakkor az is közrejátszhat a történtekbe, hogy immár Peking is elismerte, hogy a korábbi gazdasági növekedés dinamikája megtört, és a korábbiaknál lassabb lehet a bővülés.

A konszern eladásai tavaly két fontos piacon is csökkentek éves szinten, Észak-Amerikában 2 százalékkal kevesebb autót adtak el, míg a belföldi piacon, Németországban 0,1 százalékkal esett vissza a volumen.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a másik két autóipari óriás hogy zárta a tavalyi évet, ám az elemzők azt valószínűsítik, hogy a Volkswagen volt 2018 királya. A Renault-Nissan-Mitsubishi hármas az első fél évben 5,54 milliós eladással büszkélkedhetett, miután 2017-ben a szövetség tagjai 10,6 millió járművet adtak el. Ugyanakkor a második félévben valószínűleg ők is megtorpantak. Esetükben a jövő még inkább zűrzavaros lehet, miután a vállalat agyát, a konszern első emberét a japán hatóságok letartóztatták adócsalás vádjával. Emiatt pedig több posztjáról is visszahívták a Nissant annak idején a csőd széléről visszarángató cégvezetőt.

A néhány évben még a legnagyobbnak számító Toyota is vélhetőleg növelte az eladott autók számát 2018-ban. Mivel azonban ők már tavaly is egy picivel rosszabbul teljesítettek, és 10,5 millió autóról indultak, ezért kevesen számolnak olyan mértékű növekedéssel, amely révén az autópiac trónjára vissza tudnának kerülni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.