2018. december 10. 17:13
MTI

Jövedelmének eltitkolása miatt a tokiói ügyészség hétfőn hivatalosan is vádat emelt Carlos Ghosn, a Nissan Motor volt elnöke ellen.

Az ügyészség pénzügyi szabálytalanságok miatt vádat emelt Greg Kelly megbízott igazgató, valamint a Nissan japán autógyártó vállalat ellen is. Carlos Ghosn és Greg Kelly letartóztatását három hete jelentették be a hatóságok.

Carlos Ghosn, a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség mindenható vezére november 19-én érkezett magángépével Tokióba, ahol azonnal őrizetbe is vették és előzetes letartóztatásba helyezték azzal a váddal, hogy 2010 és 2015 között a tényleges 10 milliárd jen (78 millió euró) jövedelmének csak mintegy a fele szerepelt az Nissan tőzsdei jelentéseiben.

Carlos Ghosn előzetes letartóztatása most hétfőn veszítette hatályát, vádemelés nélkül szabadon kellett volna bocsátani. Mindazonáltal a cégvezért a vádemelés mellett új vádakkal ismét le is tartóztatták. Az új vád szerint a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelem szerepelt az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett.

Az ügyészség Carlos Ghosn mellett hétfőn vádat emelt a Nissan autógyár ellen is, mivel a cselekmény megakadályozásának elmulasztása miatt felelősnek tekinthető az értékpapír-piaci felügyeletnek benyújtott valótlan jelentésekért.

A Nissan álláspontja szerint a szabálytalanságok értelmi szerzője Greg Kelly megbízott igazgató volt. Carlos Ghosn és Greg Kelly védőik útján még nem nyilatkoztak az ügyben, japán médiajelentések szerint azonban tagadják a vétkességet az ellenük felhozott vádakban.

A Nissan nyilvános nyilatkozatban fejezte ki "legmélyebb sajnálatát" a valótlan adatokkal benyújtott tőzsdei beszámolók miatt, elismerve, hogy "a valótlan adatokkal benyújtott tőzsdei jelentések súlyosan rontják a vállalat közleményeinek hitelességét". Közölte: a pontos adatokkal utólag módosítja benyújtott beszámolóit.

Carlos Ghosn akár 10 év börtönbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban. Japán médiaértesülések szerint Greg Kellyvel együtt egy tokiói börtönben tartják fogva, ahol nem részesülnek megkülönböztetett elbánásban. Olyannyira nem, hogy a tokiói kerületi ügyészség helyettes vezetője sajtókonferencián cáfolta, hogy a többi fogvatartottal megegyező rideg bánásmóddal vallomástételre próbálnák őket rávenni. "Tudomásom szerint megfelelő bánásmódban részesülnek" - közölte.

Carlos Ghosn 1999 júniusában a Renault delegáltjaként ügyvezető igazgatóként kezdte pályafutását a Nissannál és nevéhez fűződik a cég megmentése a csődtől. 2000-ben a Nissan elnökévé, majd 2001-ben vezérigazgatójává lépett elő, mely utóbbi posztot 2017-ig tartotta meg.

Japán médiaértesülések szerint a Nissan felső vezetői szintjein már hosszabb ideje elégedetlenség volt tapasztalható amiatt, hogy a Renault "túlzott mértékben" bele tud szólni a Nissan életébe annak ellenére is, hogy eladásai eltörpülnek a japán autógyár forgalma mellett.

Carlos Ghosn Carlos Ghosn

A Renault 43,4 százalék szavazatra jogosító részvénytulajdont tart a Nissanban, a Nissan pedig 15 százalék nem szavazó részesedést a Renault autógyárban. A Nissan kilenctagú felügyelőbizottságában a Nissan öt igazgatója mellett a Renault két delegáltja, valamint "függetlenként" egy korábbi kormányhivatalnok és egy autóversenyző ül.

A Mitsubishi tavaly került be harmadikként a Renault-Nissan együttműködésbe azt követően, hogy a Nissan kimentette szorult pénzügyi helyzetéből. A Nissan jelenleg 34 százalékos Mitsubishi részesedéssel rendelkezik. A Renault-Nissan-Mitsubishi autóipari együttműködés két japán tagja a letartóztatását követően napokon belül minden feladatából felmentette az egykori cégvezért.

A Renault SA felügyelő bizottsága nem váltotta le posztjáról Carlos Ghosnt, hanem "akadályoztatása idejére" Thierry Bollore ügyvezető igazgatót bízta meg feladatai ellátásával. "Ghosn úr átmenetileg akadályoztatva van feladatai ellátásában, de továbbra is a cég elnök-vezérigazgatói tisztét tölti be" - szögezte le a Renault felügyelő bizottságának közleménye. A francia kormány a vezérigazgató letartóztatását követően azonnal átvizsgáltatta Carlos Ghosn franciaországi adózási adatait és nem talált köztük semmi rendellenességet.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.