<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.

A magyar állam 90 százalékos üzletrészt vásárol a hévízi önkormányzat tulajdonában lévő, a sármelléki repülőteret üzemeltető társaságban, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd - tájékoztatta a város polgármestere az önkormányzat által is támogatott döntésről hétfőn az MTI-t.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján az állam 90 százalékos tulajdonrészt vásárol a Hévíz-Balaton Airport Kft.-ben, a vételár meghaladja a 114 millió forintot.

A polgármester úgy fogalmazott: pozitív döntés ez az önkormányzat számára, hiszen az elmúlt években nehéz volt a működtetéssel járó terhek egyedüli viselése.

Hévíz-Balaton Airport repülőtér (Fotó: MTI / Varga György)Hévíz-Balaton Airport repülőtér (Fotó: MTI / Varga György)

Eddig évente 50 millió forintot adott az önkormányzat a működtetésre, de már régóta készülnek egy 6,6 milliárd forintos állami fejlesztésre, illetve annak a norvég tulajdonú pilótaiskolának a 15 millió eurós beruházására, amely a koronavírus-járvány miatti csúszás következtében várhatóan ősszel indulhat el.

Az önkormányzat által is megerősített döntés révén "biztos, stabil háttérrel rendelkező tulajdonostársa" lesz a hévízi önkormányzatnak, és ezzel a kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően hatékonyabb lehet az állami támogatások felhasználása, ellenőrizhetősége, valamint a stratégiai fontosságú turisztikai ágazat fejlesztésének elősegítése - hangsúlyozta a polgármester.

Emlékeztetett arra is, hogy a repülőteret üzemeltető cég nem tulajdonosa a sármelléki légibázisnak, a földterület és az azon lévő eszközök, felszerelések a zalavári és sármelléki önkormányzat, illetve más cégek tulajdonában vannak. Az önkormányzat által eddig 100 százalékban birtokolt, 51,5 milliós saját tőkéjű Hévíz-Balaton Airport Kft. ezek bérlőjeként az üzemeltetést biztosítja a szükséges engedélyek birtokában.

Papp Gábor elmondta: tavaly mintegy 22 ezer ember fordult meg a sármelléki repülőtéren, túlnyomó többségében németországi charterjáratok utasaiként. A járvány okozta leállások miatt csak a jövő héten érkeznek újból hetente charterek német városokból, de jelezte, hogy meglepően nagy növekedésnek indult idén a magángépes forgalom, illetve jelentős az igény az áruszállításra is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Nagyot buktak az újfajta adózáson, de a dolgozók jól jártak

A Hévíz-Balaton Airport Kft. egyébként tavaly 541 ezer forintos nyereséget ért el, ami jókora csökkenés a 2018-as 1,7 millió forintoshoz képest. Az adózási formájuk változott meg: 2018-ban még az EVA szabályai szerint fizettek, de az az adózási forma azon év végén megszűnt, így tavaly áttértek a KIVA szerinti fizetésre. Ha minden maradhatott volna a régiben, most nem lenne ilyen szűkös a profit az előző évhez képest, sőt, adózás előtt ugyanis 2018-ban még 1,9 millió forint volt a bevételük, abból lett adózás után 1,7 millió, tavaly viszont 10,7 millióra ugrott az adózás előtti bevétel, vizont ebből 10,1 milliót be is kellett fizetniük, így maradt meg a kicsit több mint félmillós tiszta haszon.

A társaság tárgyi eszközeinek értéke egyébként egy év alatt csaknem megduplázódott, 42 millióról 80 millió forintra ugrott. A pénzeszközök 54 milliárdról 328 milliárdra ugrottak, ebből 327 milliárd bankbetét, a követeléseik is nőttek, 16 milliárdról 28-ra. Közben a tartozásaik értéke is nőtt, az 125-ről 170 millióra.

Tavaly elküldtek egy embert, 38 helyett 37-en dolgoztak ott, de közben 112 millióról 145 millióra nőtt a bérköltség, ami azt jelenti, hogy míg 2018-ban 245 ezer forint volt a Hévíz-Balaton Airport Kft.-nél az átlagbér, addig tavaly már 326 ezer.

(via MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.