<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mészáros Lőrinchez közeli Best FM rádió új tulajdonosa a milliárdos vállalkozó által szponzorált eszéki focicsapat igazgatósági elnöke.

Megint tulajdonost váltott a korábban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Best FM rádió. A médiaszolgáltató Best Radio Kft. eddig Halmi Tamás tulajdonában volt - aki egyben vezető tisztségviselő volt a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdeketségébe tartozó Opus Global Nyrt.-ben is -, de március 18-tól már Sakalj (Szakály) Ferencnek hívják a rádió birtokosát.

Érdemes jól fülelni a rádió híreit is
Érdemes jól fülelni a rádió híreit is

Róla eddig egészen más témákban írtunk. Például ő a Mészáros Lőrinc cégei által szponzorált eszéki focicsapat igazgatósági elnöke. De a kanadai címre bejelentett Sakalj (Szakály) Ferenc az egyik tulajdonosa jelenleg is a felszámolás alatt álló City Mail Kft.-nek. Lapunk írta meg, hogy mintegy 5 év után rivális nélkül maradt a Magyar Posta, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) törölte a City Mail Hungary Kft.-t az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatók listájáról. A törlés már tavaly június 26-án megtörtént, de az NMHH csak a közelmúltban helyezte az inaktívak közé a céget. Egy angyalföldi címre bejegyzett City Mail teljesen elérhetetlen volt az évek alatt, így azt sem lehet tudni, hogy hány darab levelet kézbesítettek.

A médiához tehát eddig nem sok köze volt a Best Radio Kft. új tulajdonosának. A cég szépen terjeszkedik, egyre több városban lehet hallgatni a rádióját.

A szolgáltatók kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy április 1-jétől a VLNC FM Rádió Kft. Székesfehérvár 101,8 MHz-en működő jogosultsága, valamint a Best Rádió Kft. Eger 100,7 MHz-en, Zalaegerszeg 88,9 MHz-en és Szolnok 102,4 MHz-en működő jogosultságai is hálózatba kapcsolódjanak a budapesti Best FM-mel. Ettől a naptól egyúttal a szolnoki szolgáltatás Amadeus Rádió helyett 102,4 Best FM néven sugározza műsorait

- közölte április 6-án az NMHH. Tehát Budapest mellett Székesfehérvár, Eger, Zalaegerszeg és Szolnok lakói is élvezhetik a Best FM műsorát, ami fogható Debrecenben és Nyíregyházán is. A hálózat lényege, hogy az abba bekapcsolt, korábban önálló adók átveszik a központi rádió adását. Sakalj (Szakály) Ferenc lett a tulajdonosa szintén március 18-tól a Tranzisztor Kft.-nek, amely a Best FM védjegyet birtokolja.

A kanadai-horvát üzletember és Mészáros Lőrinc jól ismeri egymást. Sakalj (Szakály) Ferenc volt például a tulajdonosa 2016-2018-ban a Vasútautomatika Kft.-nek, amely két nagy állami beruházásban - a Balatonnál és Esztergomban is - is dolgozott alvállalkozóként. A céget 2018-ban Mészáros Lőrincnek adta el. Az is összeköti őket, hogy a felcsúti milliárdos vállalkozóhoz köthető Talentis Group Zrt. egyik cége, a horvátországi Mimo More d.o.o vezetője szintén Sakalj (Szakály) Ferenc. A g7.hu cikke szerint 2015-ben ennek a cégnek a nevére íratták Mészáros Lőrinc Ugljan szigeti luxusvilláját.

A Best FM weboldalának tulajdonosa pedig a hangfelvételeket készítő RadioFactory Kft., ahol Deák Gábornak hívják a tulajdonost. Ő is kapcsolódik Mészáros Lőrinchez, ugyanis ő is tulajdonos a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben és a Gyógyító Magyarok Kft.-ben. A felcsúti milliárdos pedig tavaly december 9-e óta rendelkezik tulajdoni hányaddal a Covid-teszteléssel is foglalkozó cégekben.

A Best Radio Kft.-vel egy címen található Radio Plus Kft. tulajdonosában nincs változás. A piacvezető Rádió 1 és számos vidéki csatorna mögött álló, 1,5 milliárd forintos forgalmú (2019) cég továbbra is Schmidt Zoltán érdekeltsége a Radio Holding Kft.-n keresztül. Ő a vezérigazgatója például a Mészáros Lőrinc családja által jegyzett Fejér-B.Á.L. Zrt.-nek.

Tavaly nagy mozgás volt a Best Radio Kft.-nél és a Radio Plus Kft.-nél is. Lapunk írta meg, hogy szeptember 30-án a Best Radio Kft.-be hat társaság olvadt be, míg a Radio Plus Kft-be kilenc. 

A Best Radio Kft.-be olvadt cégek:

  • Amadeus Rádió Műsorszolgáltató és Kiadó Kft.
  • Center-Rádió Műsorszolgáltató Kft.
  • FM7 Eger Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
  • Kredit Holding Tömegkommunikációs és Szolgáltató Kft.
  • Média Centrum Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
  • Zala LB Kft.

A legszembetűnőbb, hogy a hat céget magába olvasztó Best Radio Kft. saját tőkéje 2019 végén nemcsak, hogy elmaradt a 3 millió forintos törzstőkéjétől, hanem negatív lett, mínusz 17,1 millió. Kötelezettségei közel 62 millióra rúgtak, amelyek kivétel nélkül egy éven belül voltak esedékesek. E számokból arra lehetett következtetni, hogy a Best Radio megroggyant és a törvényi előírásoknak meg nem felelő tőkehelyzetének rendezése (is) állhatott az egyesülések mögött. 

A Magyar Reklámszövetség adatai szerint csaknem minden média szegmens reklámbevételei jelentősen apadtak 2020-ban. A legnagyobb csökkenést a mozi szenvedte el (-59 százalék), hiszen egyértelműen a Covid-korlátozások miatt 2020-ban az egyik legérintettebb piaci terület. A második legnagyobb csökkenési volumen pedig a rádiós piacon volt tapasztalható (-11 százalék). A rádiós reklámköltések tavaly megközelítőleg 10 milliárd forintra rúgtak, miközben a teljes reklámtorta 240 milliárd forint volt 2020-ban.