5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mészáros Lőrinchez közeli Best FM rádió új tulajdonosa a milliárdos vállalkozó által szponzorált eszéki focicsapat igazgatósági elnöke.

Megint tulajdonost váltott a korábban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Best FM rádió. A médiaszolgáltató Best Radio Kft. eddig Halmi Tamás tulajdonában volt - aki egyben vezető tisztségviselő volt a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdeketségébe tartozó Opus Global Nyrt.-ben is -, de március 18-tól már Sakalj (Szakály) Ferencnek hívják a rádió birtokosát.

Érdemes jól fülelni a rádió híreit is
Érdemes jól fülelni a rádió híreit is

Róla eddig egészen más témákban írtunk. Például ő a Mészáros Lőrinc cégei által szponzorált eszéki focicsapat igazgatósági elnöke. De a kanadai címre bejelentett Sakalj (Szakály) Ferenc az egyik tulajdonosa jelenleg is a felszámolás alatt álló City Mail Kft.-nek. Lapunk írta meg, hogy mintegy 5 év után rivális nélkül maradt a Magyar Posta, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) törölte a City Mail Hungary Kft.-t az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatók listájáról. A törlés már tavaly június 26-án megtörtént, de az NMHH csak a közelmúltban helyezte az inaktívak közé a céget. Egy angyalföldi címre bejegyzett City Mail teljesen elérhetetlen volt az évek alatt, így azt sem lehet tudni, hogy hány darab levelet kézbesítettek.

A médiához tehát eddig nem sok köze volt a Best Radio Kft. új tulajdonosának. A cég szépen terjeszkedik, egyre több városban lehet hallgatni a rádióját.

A szolgáltatók kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy április 1-jétől a VLNC FM Rádió Kft. Székesfehérvár 101,8 MHz-en működő jogosultsága, valamint a Best Rádió Kft. Eger 100,7 MHz-en, Zalaegerszeg 88,9 MHz-en és Szolnok 102,4 MHz-en működő jogosultságai is hálózatba kapcsolódjanak a budapesti Best FM-mel. Ettől a naptól egyúttal a szolnoki szolgáltatás Amadeus Rádió helyett 102,4 Best FM néven sugározza műsorait

- közölte április 6-án az NMHH. Tehát Budapest mellett Székesfehérvár, Eger, Zalaegerszeg és Szolnok lakói is élvezhetik a Best FM műsorát, ami fogható Debrecenben és Nyíregyházán is. A hálózat lényege, hogy az abba bekapcsolt, korábban önálló adók átveszik a központi rádió adását. Sakalj (Szakály) Ferenc lett a tulajdonosa szintén március 18-tól a Tranzisztor Kft.-nek, amely a Best FM védjegyet birtokolja.

A kanadai-horvát üzletember és Mészáros Lőrinc jól ismeri egymást. Sakalj (Szakály) Ferenc volt például a tulajdonosa 2016-2018-ban a Vasútautomatika Kft.-nek, amely két nagy állami beruházásban - a Balatonnál és Esztergomban is - is dolgozott alvállalkozóként. A céget 2018-ban Mészáros Lőrincnek adta el. Az is összeköti őket, hogy a felcsúti milliárdos vállalkozóhoz köthető Talentis Group Zrt. egyik cége, a horvátországi Mimo More d.o.o vezetője szintén Sakalj (Szakály) Ferenc. A g7.hu cikke szerint 2015-ben ennek a cégnek a nevére íratták Mészáros Lőrinc Ugljan szigeti luxusvilláját.

A Best FM weboldalának tulajdonosa pedig a hangfelvételeket készítő RadioFactory Kft., ahol Deák Gábornak hívják a tulajdonost. Ő is kapcsolódik Mészáros Lőrinchez, ugyanis ő is tulajdonos a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben és a Gyógyító Magyarok Kft.-ben. A felcsúti milliárdos pedig tavaly december 9-e óta rendelkezik tulajdoni hányaddal a Covid-teszteléssel is foglalkozó cégekben.

A Best Radio Kft.-vel egy címen található Radio Plus Kft. tulajdonosában nincs változás. A piacvezető Rádió 1 és számos vidéki csatorna mögött álló, 1,5 milliárd forintos forgalmú (2019) cég továbbra is Schmidt Zoltán érdekeltsége a Radio Holding Kft.-n keresztül. Ő a vezérigazgatója például a Mészáros Lőrinc családja által jegyzett Fejér-B.Á.L. Zrt.-nek.

Tavaly nagy mozgás volt a Best Radio Kft.-nél és a Radio Plus Kft.-nél is. Lapunk írta meg, hogy szeptember 30-án a Best Radio Kft.-be hat társaság olvadt be, míg a Radio Plus Kft-be kilenc. 

A Best Radio Kft.-be olvadt cégek:

  • Amadeus Rádió Műsorszolgáltató és Kiadó Kft.
  • Center-Rádió Műsorszolgáltató Kft.
  • FM7 Eger Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
  • Kredit Holding Tömegkommunikációs és Szolgáltató Kft.
  • Média Centrum Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
  • Zala LB Kft.

A legszembetűnőbb, hogy a hat céget magába olvasztó Best Radio Kft. saját tőkéje 2019 végén nemcsak, hogy elmaradt a 3 millió forintos törzstőkéjétől, hanem negatív lett, mínusz 17,1 millió. Kötelezettségei közel 62 millióra rúgtak, amelyek kivétel nélkül egy éven belül voltak esedékesek. E számokból arra lehetett következtetni, hogy a Best Radio megroggyant és a törvényi előírásoknak meg nem felelő tőkehelyzetének rendezése (is) állhatott az egyesülések mögött. 

A Magyar Reklámszövetség adatai szerint csaknem minden média szegmens reklámbevételei jelentősen apadtak 2020-ban. A legnagyobb csökkenést a mozi szenvedte el (-59 százalék), hiszen egyértelműen a Covid-korlátozások miatt 2020-ban az egyik legérintettebb piaci terület. A második legnagyobb csökkenési volumen pedig a rádiós piacon volt tapasztalható (-11 százalék). A rádiós reklámköltések tavaly megközelítőleg 10 milliárd forintra rúgtak, miközben a teljes reklámtorta 240 milliárd forint volt 2020-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!