3p

A fenntarthatóbb üzemmnódra vált a Contintental, számos üzem válik takarékosabbá. 

A Continental fenntarthatósági ambícióinak megfelelően a cégcsoporthoz tartozó ContiTech üzleti szektor megtette a következő lépéseket annak érdekében, hogy saját termelő létesítményeit környezettudatos gyárakká alakítsa át. A ContiTech nemrégiben a romániai Temesváron, a közeljövőben pedig más helyszíneken – többek között Szegeden – is új napelem-rendszereket fog telepíteni. Ezen túlmenően a csoport világszerte három kísérleti gyárat választott ki annak felmérésére, hogyan érhető el a karbonsemlegesség üzemeiben.

„Minden gyártóüzemünk sajátos kihívásokkal néz szembe, azonban a célunk az, hogy legkésőbb 2040-ig elérje a fenntartható működést" – mondta Claus-Peter Spille, a ContiTech termelésért felelős alelnöke. „A kísérleti projektekkel átfogó iránymutatást adunk telephelyeinknek arról, hogyan valósíthatják meg a szisztematikus környezetközpontú üzemeltetést." „A fenntarthatóság egyszerre jelent óriási lehetőséget és meghatározó innovációs hajtóerőt. Az anyagvezérelt megoldások területén számos iparág piacvezető szereplőjeként elkötelezettek vagyunk a bolygónkat érintő problémák kezelése mellett" – tette hozzá Philip Nelles, a Continental AG igazgatótanácsának tagja. "A közelmúltban tett lépéseink igazolják, hogy partnereinkkel karöltve elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése iránt."

A közelmúltban telepített temesvári fotovoltaikus (PV) rendszer évente körülbelül 930 MWh kibocsátásmentes villamos energiát fog termelni. Temesváron kívül, más országokban is, többek között hazánkban Szegeden, ahol a Continental tömlőket és hevedereket gyárt, valamint Szabadkán (Szerbia), Wagrowiecen (Lengyelország), Weissbachban (Németország), Changzhouban (Kína), Kalyaniban (India) és Chihuahuában (Mexikó) hagyták már jóvá a napelem-rendszerek telepítését. A ContiTech ezekkel az installációkkal évi 5900 MWh villamosenergia-termelést vár, ami 2950 német háztartás fogyasztását jelenti.

Kísérleti üzemek Kanadában, Németországban és Kínában

Changzhou (Kína), Granby (Kanada) és Dannenberg (Németország): a ContiTech ezen három telephelyét nevezte ki a környezetbarát működés kísérleti üzemeiként. A konkrét intézkedéseken és tevékenységeken alapuló sikerük útmutatást nyújt a ContiTech többi gyára számára, hogyan hajtsanak végre hasonló intézkedéseket, hogy legkésőbb 2040-ig szén-dioxid-semlegesen működjenek a Scope 1 és Scope 2 emissziók tekintetében.

Zöldít a mamutvállalat. Fotó: Continental
Zöldít a mamutvállalat. Fotó: Continental

„Az összes régióban minden üzem teljesen egyedi körülmények között működik, így nem számíthatunk arra, hogy az egyik telephely sikeres megközelítését egyszerűen át lehet másolni a másikra" – magyarázta Claus-Peter Spille. „Azonban meggyőződésünk, hogy ezzel a három kísérleti projekttel kidolgozzuk azokat a gyakorlatokat, melyeket utána telephelyre szabottan adaptálni tudunk más üzemekben is". 

Ambiciózus fenntarthatósági célok

Annak érdekében, hogy minden telephelye zöld gyár lehessen, a Continental konkrét célokat tűzött ki maga elé a környezetközpontú üzemeltetés terén.

2030-ra a vállalat 20 százalékal csökkentené energiafogyasztását, 95 százalékra növelné a hasznosítási kvótát, valamint évente 2%-kal csökkentené a hulladéktermelést. Ezenkívül a Continental célja, hogy vízkivételét 4 százalékkal redukálja a magas és 2 százalékkal a közepes kockázatú területeken.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!