<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A vasúttársaság ellen ítélt az Európai Unió Bírósága.

Telex.hu írt arról, hogy egy mozdonyvezető támadta meg a magyar vasúttársaságot a Miskolci Törvényszéken, mert a cég nem adta ki neki a legalább tizenegy óra egybefüggő napi pihenőidőt – ami 24 óránként egy uniós irányelv miatt járt neki – közvetlenül a heti pihenőideje előtt.

A MÁV-START arra hivatkozott, hogy a kollektív szerződés jóval hosszabb minimális heti pihenőt ír elő, mint az uniós szabály. A Miskolci Törvényszék többek között azt kérdezte az EU bíróságától, hogy az irányelv értelmében a heti pihenőidővel egybefüggően kiadott napi pihenőidő a heti része-e.

Az uniós ítélet szerint a két jog különáll és más a célja. Az olyan helyzet, amelyben a heti pihenőidő része lenne a napi, megfosztaná lényegétől az utóbbihoz való jogot. 

Az ítélet nem jelenti az ügy végét, a nemzeti bíróság feladata, hogy az uniós ítélet alapján elbírálja az ügyet - írta a portál.