2018. május 15. 08:41
mfor.hu

A lépést az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezettel indokolják.

Beszünteti működését Budapesten, és Berlinbe költözik a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti irodája, jelentette be honlapján az Open Society Foundations. Soros György alapítványai a költözést az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezettel indokolják. Mint írják, ettől még továbbra is támogatni fogják a magyarországi civil szervezeteket olyan területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

A költözés közvetlen kiváltó oka a Stop Soros törvénycsomag, melyről a Fidesz-KDNP újabb választási győzelmét követően a nagyobbik kormánypárt politikusai egyből elkezdték azt kommunikálni, hogy mindennél fontosabb az elfogadtatása. Kocsis Máté arról beszélt hétfőn, hogy még a nyári szünet előtt átnyomhatják, Rogán Antal pedig emlékeztetett, hogy az eredeti verzióhoz képest szigorított változaton dolgoznak, és azt is elárulta, hogy Orbán Viktor már pénteken kioszthatja az ezzel kapcsolatos feladatokat a minisztereinek.

"A magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében. Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.”

- nyilatkozta a közlemény szerint Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke.

Az írás kitér az elmúlt évek Soros-ellenes kampányaira is, melybe a kormány számolatlanul ölte a közpénzmilliárdokat. "A kormány gyűlöletkampánya keretében olyan poszterekkel és óriásplakátokkal árasztotta el az országot, amelyek második világháborús antiszemita szólamokat idéztek, és egy úgynevezett „nemzeti konzultációt” kezdeményezett Soros György és magyar emberi jogi csoportok ellen.", áll a szövegben.

"A Nyílt Társadalom Alapítványok története hosszú évekre nyúlik vissza Magyarországon, abban az országban, ahol Soros György született és ahol először kezdett jótékonykodásba Európában. Első alapítványát 1984-ben hozta létre Magyarországon a gondolat-és szólásszabadság előmozdítása érdekében a kommunista hatalom utolsó éveiben, majd pedig a demokratikus átmenetet támogatására. Tevékenysége első évtizedében a Nyílt Társadalom Alapítványok iskolatej programot támogattak, orvosi berendezéseket adományoztak kórházaknak és segítséget nyújtottak a legszegényebb és a legelesettebb embereknek. 2010-ben Soros György közel egy millió euróval támogatta a vörösiszap katasztrófa károsultjait" - idézi fel végül a közlemény mindazt, amit az elmúlt évek heveny plakátozása mára már tökéletesen kitörölt a magyar választópolgárok jelentős részének az emlékezetéből.