2019. november 12. 14:56

2019. október 25-én jelentette be a Google az elmúlt 5 év legnagyobb algoritmus frissítését. A gyakori frissítések miatt azt gondolhatnánk, hogy a keresőóriás csak kis lépésekben finomítja rendszerét, a BERT frissítés azonban szó szerint új kontextusba helyezi az internetes keresést.

Mélytanulással a pontos találatokért

A BERT egy neurális hálózatokon alapuló mélytanulásos technika, amely új szintre emeli a természetes nyelvfeldolgozást. Az új technológia segíti a Google algoritmusát, hogy gépeik az emberekhez hasonlóan dolgozzák fel nyelvünket. Az elmúlt évben mutatta be a Google a technikát, de az algoritmusba való beépítése októberig váratott magára. A BERT jelentős változást hoz mind az online keresők, mind a keresőoptimalizálással foglalkozó marketingszakemberek életébe.

Az új algoritmus segíti a Google-t a szofisztikált kifejezések és a szavak kontextusban történő értelmezésében, így a keresésekhez minél nagyobb valószínűséggel tudja az algoritmus a keresési szándékunkat valóban kielégítő találatokat társítani. A BERT segítségével a keresőbe pötyögött szavak közül a Google ezentúl a ragokat, kötőszavakat is képes lesz értelmezni, illetve az elgépelések sem fognak gondot okozni egy keresés során.

Milyen változást hoz a BERT?

Bár szinte havonta jönnek ki a Google újabb és újabb frissítései, azonban ezek az apróbb változtatások ritkán járnak olyan felfordulással, mint amit most a BERT hoz a keresési találatok mezejére. A 2018. augusztusában élesített Medic Update hatása ugyan jelentős volt, de a változásokat leginkább csak egy szűkebb szektor, az egészségügyi témákban érdekelt weboldalak érezték.

A BERT a játékszabályokat alapvetően megváltoztató frissítés, amit leginkább a 2015-ben élesített gépi tanuláson alapuló RankBrainhez lehet hasonlítani. A RankBrainnek köszönhetjük, hogy a “cicás kakaó”-ra keresve, úgy találhatunk rá a releváns kakaóporra, hogy a termék oldala egy szóval sem tartalmazza a cicás kakaó kifejezést.

Ezt a viszonylag jól működő rendszert egészíti ki most a BERT. A Google közleménye szerint a kifejezések 10%-át fogja érinteni a BERT, ahol pedig nem szükséges a nyelvfeldolgozást segítő modell, ott továbbra is a RankBrain fogja eldönteni, hogy mi minősül releváns találatnak.

Nagyobb a füstje, mint a lángja?

Hajlamosak vagyunk gyermeki lelkesedéssel beszélni és túlreagálni mindent, amiben szerepel a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás szavak. Bár becslések szerint a kifejezések tizedét érinti a BERT, azonban az eddig tapasztaltak szerint még az érintett keresési kifejezések találati oldalai sem változtak drasztikusan. BERT ide vagy oda, az algoritmusok még mindig messze vannak attól, hogy az emberi beszédet hozzánk hasonlóan értelmezzék. Ugyan az új modell könnyebbé teszi a Google segítségével keresők életét a relevánsabb találatok felsorolásával, azonban a hatása eddig a várttól sokkal mérsékeltebb, a linkek szerepe továbbra is jelentős.

Azoknak sem kell aggódniuk, akik a Google segítségével szeretnének organikus forgalmat terelni honlapukra, a BERT-re ugyanis nem lehet optimalizálni. A keresőben jól rangsoroló tartalmak titka, hogy a keresés mögötti szándéknak megfelelnek, a kereső kérdéseit megválaszolják. Ez eddig is így volt, és valószínűleg bármilyen algoritmus jön, ez változatlan marad.

Az online keresők számára azonban egy fokkal kényelmesebb lesz a keresés, egyre kevesebb irreleváns találatot fogunk kapni, mivel egyre jobban tudja értelmezni a Google az emberi nyelvet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.