<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A piaci turbulenciák ellenére sikeres első félévről számolt be ma az MKB Csoport, amely közel 50 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el az első félévben. 

Az MKB első alkalommal tett közzé olyan negyedéves konszolidált tőzsdei jelentést, amelyben már szerepelnek az egykori Budapest Bank (BB) és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank számai, valamint figyelembe veszi a Sberbanktól vásárolt állományokat is.

A BB-t március 31-én már magába olvasztott MKB és a Takarékbank 2023. május 1-jei egyesüléséből létrejövő hitelintézet Magyarország OTP utáni második legnagyobb bankjává válik.

Az elmúlt fél év során az MKB Csoport működése még költséghatékonyabbá vált. Fotó: Magyar Bankholding
Az elmúlt fél év során az MKB Csoport működése még költséghatékonyabbá vált. Fotó: Magyar Bankholding

A jelentés alapján az MKB Csoport tovább erősítette piacvezető pozícióját a vállalati szegmensben: közel 460 milliárd forinttal bővült a bankcsoport vállalati üzleti hitelállománya, ami 20,4 százalékos éves gyarapodást jelent. A lakossági hitelek állománya 242,4 milliárd forinttal, 19 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest. Az MKB Csoport ügyfélbetét állománya mind lakossági, mind vállalati oldalról impozáns mértékben, összesen 17,1 százalékkal, 902,3 milliárd forinttal emelkedett organikusan. Ezzel az MKB Csoport teljesítménye meghaladta a piaci átlagot. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy az első félévben nemcsak sikerrel zártuk Magyarország legnagyobb banki fúziójának első fázisát, hanem növekedtünk és nyereséget is termeltünk. Ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább gyarapodott betét- és hitelállományunk, a fúzió révén egységes és széles termékpalettával és hálózattal rendelkezünk, így stabil alapokon folytatjuk a fejlesztéseket, hogy nemzetközi szinten is versenyképes, költséghatékony, erős magyar bankot építsünk”, mondta dr. Barna Zsolt, az MKB és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A bankcsoport a kamatkörnyezet és a kamatmarzs növekedésének köszönhetően, az extraprofit különadó ellenére 49,8 milliárd forint számviteli alapon mért adózás utáni eredményt ért el az első félévben a beolvadó bankok évközi eredményével. A bank üzleti eredménytermelő képességét jobban bemutató korrigált adózás előtti eredmény 106,5 milliárd forint volt, amely összehasonlító alapon 41,5 százalékos gyarapodást jelent a hitelintézet számára az előző év azonos időszakához képest. A bankcsoport mérlegfőösszege egy év alatt 12,3 százalékkal, 10 190 milliárd forintra nőtt. 

Az elmúlt fél év során az MKB Csoport működése még költséghatékonyabbá vált. Részben a szigorú költséggazdálkodásnak, részben a költségszinergiák kiaknázásának köszönhetően a működési költségek az éves infláció mértéke alatt emelkedtek. A bankcsoport tartósan erős tőkehelyzetéhez hozzájárult, hogy fél év alatt 35,8 milliárd forinttal nőtt az MKB Bank saját tőkéje.

„Az MKB Csoport első féléves eredményei több szempontból is felülmúlták a piacot, és ezek a pénzügyi eredmények megfelelő alapot teremtenek arra, hogy a makrogazdasági kihívásokra felkészülve elegendő tartalékot képezzünk, valamint hogy tovább folytassuk a megkezdett építkezést” – mondta Martzy Antal, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A bankfúzió következő jelentős mérföldköve a Csoporton belül az MKB a Takarékbankkal való jogi egyesülése lesz 2023 májusában, amelynek révén tovább erősödik a hazai gazdaságban meghatározó szerepet betöltő, tisztán magyar tulajdonú, egységes működésű nagybank. A csoport stratégiájában meghatározóak a digitális fejlesztések, amelyek célja újszerű ügyfélélmény biztosítása, a legmodernebb technológiai alapokon – ezek megvalósítására a bankcsoport a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet.