3p

Vitaminkészítmények tucatjai közül válogathat ma már az, aki úgy érzi, a táplálékokkal nem juttat be elegendőt ezekből a szervezet számára létfontosságú tápanyagokból. A vitaminszükségletet egyedileg érdemes meghatározni.

Hiszen nagymértékben függ az elfogyasztott táplálékoktól, az életkortól, a fizikai és egyéb állapottól, a testsúlytól, a nemtől. Különféle ajánlásokkal találkozni, érdemes ezeket követni, ugyanis egyes vitaminok esetén a túladagolásnak különféle következményei lehetnek. Mennyi vitaminra van szükségünk? Tarts velük, cikkünkből megtudhatod!

A vitaminok és a kiegyensúlyozott táplálkozás

Napjainkban divat a vitaminok és más étrend-kiegészítők szedése, azonban mielőtt belevágnál, érdemes megvizsgálni az étkezésedet. A BodySelect vitaminok az immunrendszer erősítése révén segíthetnek a vitaminhiány megelőzésében és megszüntetésében. 

A kiegyensúlyozott étrend alapvetően tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van, azonban a termőföldek kimerülése, a növénytermesztés technológiájának változásai, az ételkészítési szokások miatt a bevitel akár 10-50%-kal is alacsonyabb lehet. Egyes vitaminok pótlására nagyobb hangsúlyt fektetünk, míg mások kevesebb figyelmet kapnak. A vitaminok kapcsán szót kell ejteni az ásványi anyagokról, a kofaktorokról és a nyomelemekről is.

Melyik vitamin mire jó?

Az emberi szervezet a D-vitamin kivételével nem képes a vitaminok előállítására, így azokat ideálisan a táplálékokból kell pótolni. 

A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok a zsírokkal szívódnak fel, és elraktározódnak a májban és a zsírszövetekben, túlzott bevitelük ártalmas lehet. Az A-vitamin vagy retinol hiányának tünetei lehetnek látási problémák és lassult növekedés, de a javasoltnál nagyobb dózisban történő fogyasztás is különféle problémákat okoz. A D-vitamin létfontosságú az egészséges csontok és fogak érdekében, hormonként működik, továbbá szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az E-vitamin antioxidáns, sejtvédő hatású. A K-vitamin a véralvadásban és a kalcium felszívódásában vesz részt.

A vízben oldódó vitaminok felesleges mennyisége a vizelettel kiürül, így ezeket naponta pótolni kell. A B-vitaminok az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban játszanak szerepet, hozzájárulnak az idegrendszer és a bőr egészségéhez, a fáradtság csökkentéséhez. A C-vitamin antioxidáns, segíti a vas felszívódását és a kollagéntermelést.

Miben található elegendő vitamin?

Legismertebben a zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat, de a magvakban és az állati eredetű táplálékokban, a húsfélékben, belsőségekben, tojásban is számos fontos vitamin megtalálható. A D-vitamin termelődését a napfény segíti.

A hivatalos ajánlott napi beviteli referenciaértékek (NRV) a következők: A-vitamin 800 μg, D 5 μg, E 12 mg, K 75 μg, C 80 mg, B1 1,1 mg, B2 1,4 mg, B3 16 mg, B6 1,4 mg, folsav 200 μg, B12 2,5 μg, biotin 50 μg, B5 6 mg, azonban más ajánlások ettől eltérőek lehetnek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!