<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Vitaminkészítmények tucatjai közül válogathat ma már az, aki úgy érzi, a táplálékokkal nem juttat be elegendőt ezekből a szervezet számára létfontosságú tápanyagokból. A vitaminszükségletet egyedileg érdemes meghatározni.

Hiszen nagymértékben függ az elfogyasztott táplálékoktól, az életkortól, a fizikai és egyéb állapottól, a testsúlytól, a nemtől. Különféle ajánlásokkal találkozni, érdemes ezeket követni, ugyanis egyes vitaminok esetén a túladagolásnak különféle következményei lehetnek. Mennyi vitaminra van szükségünk? Tarts velük, cikkünkből megtudhatod!

A vitaminok és a kiegyensúlyozott táplálkozás

Napjainkban divat a vitaminok és más étrend-kiegészítők szedése, azonban mielőtt belevágnál, érdemes megvizsgálni az étkezésedet. A BodySelect vitaminok az immunrendszer erősítése révén segíthetnek a vitaminhiány megelőzésében és megszüntetésében. 

A kiegyensúlyozott étrend alapvetően tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van, azonban a termőföldek kimerülése, a növénytermesztés technológiájának változásai, az ételkészítési szokások miatt a bevitel akár 10-50%-kal is alacsonyabb lehet. Egyes vitaminok pótlására nagyobb hangsúlyt fektetünk, míg mások kevesebb figyelmet kapnak. A vitaminok kapcsán szót kell ejteni az ásványi anyagokról, a kofaktorokról és a nyomelemekről is.

Melyik vitamin mire jó?

Az emberi szervezet a D-vitamin kivételével nem képes a vitaminok előállítására, így azokat ideálisan a táplálékokból kell pótolni. 

A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok a zsírokkal szívódnak fel, és elraktározódnak a májban és a zsírszövetekben, túlzott bevitelük ártalmas lehet. Az A-vitamin vagy retinol hiányának tünetei lehetnek látási problémák és lassult növekedés, de a javasoltnál nagyobb dózisban történő fogyasztás is különféle problémákat okoz. A D-vitamin létfontosságú az egészséges csontok és fogak érdekében, hormonként működik, továbbá szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az E-vitamin antioxidáns, sejtvédő hatású. A K-vitamin a véralvadásban és a kalcium felszívódásában vesz részt.

A vízben oldódó vitaminok felesleges mennyisége a vizelettel kiürül, így ezeket naponta pótolni kell. A B-vitaminok az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban játszanak szerepet, hozzájárulnak az idegrendszer és a bőr egészségéhez, a fáradtság csökkentéséhez. A C-vitamin antioxidáns, segíti a vas felszívódását és a kollagéntermelést.

Miben található elegendő vitamin?

Legismertebben a zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat, de a magvakban és az állati eredetű táplálékokban, a húsfélékben, belsőségekben, tojásban is számos fontos vitamin megtalálható. A D-vitamin termelődését a napfény segíti.

A hivatalos ajánlott napi beviteli referenciaértékek (NRV) a következők: A-vitamin 800 μg, D 5 μg, E 12 mg, K 75 μg, C 80 mg, B1 1,1 mg, B2 1,4 mg, B3 16 mg, B6 1,4 mg, folsav 200 μg, B12 2,5 μg, biotin 50 μg, B5 6 mg, azonban más ajánlások ettől eltérőek lehetnek.