2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatodszor is módosították a paksi atomerőmű-bővítés kivitelezési szerződését - sok lényeges információt kitakartak, de így is maradt érdekesség. Az is biztosnak látszik, hogy a projekt tovább csúszik.

A paksi bővítés projektcége, a Paks II. Zrt. közzétette a kivitelezési szerződés legújabb, augusztus közepén aláírt (sorban a hatodik) módosítását. A közzétett dokumentum nagy része – a legérdekesebbek – ki vannak takarva; a hvg.hu így is talált érdekességeket benne.

A módosítás például töröl egy meglehetősen fontos pontot az eredeti szerződésből, miszerint a szerződés minden módosításához a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium (illetve jogutódja, a Pénzügyminisztérium) és az orosz Pénzügyminisztérium jóváhagyása szükséges. Már ezt a módosítást is minisztériumi jóváhagyás nélkül kötötték meg. 

2023 nyarán még csak a résfalazási munkák kezdődtek meg - nagyon sokára lesz még itt működő erőműblokk. Forrás: Paks 2 Zrt.
2023 nyarán még csak a résfalazási munkák kezdődtek meg - nagyon sokára lesz még itt működő erőműblokk. Forrás: Paks 2 Zrt.

Az is kiderül: a 10 milliárd eurós államközi hitelt új orosz (állami) bank nyújtja Magyarországnak a paksi bővítés kivitelezéséhez. A bankváltásra azért volt szükség, mert az eredeti megállapodásban megjelölt orosz állami pénzintézet, a Vnyesekonombank a legszigorúbb amerikai és európai szankciók alatt áll. Mostantól nem határozza meg konkrétan a szerződés, hogy orosz és magyar oldalról mely szervezetek vesznek részt a hitel folyósításában és törlesztésében - így ha újabb szankciók lépnek életbe, könnyebb változtatni a szereplőket. 

Ha esetleg olyan szintű szankciók lépnek életbe, hogy Oroszország képtelen teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, az orosz fél 90 nap után egyoldalúan felfüggesztheti a hitel felhasználását.

A hvg.hu arról is beszámol: a kivitelezés módosítása szerint biztos, hogy a lassan évtizedes csúszásba került bővítés ütemezése újra változik. A módosítás értelmében az ütemtervet a felek – tehát a Paks II. és az Atomsztrojexport-Roszatom – idén év végéig felülvizsgálják, figyelemmel arra, hogy a „létező körülmények” hatással vannak a projekt kivitelezésére. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!