2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nincsen valódi előrelépés – állítja a szakértő.

A Népszava kérdésére Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse látszattevékenységnek minősítette az atomerőműről az elmúlt héten kiadott magyar és orosz közleményeket.

Mint mondta, a nyilatkozatok nem utalnak semminemű érdemi, új fejleményekre, ráadásul ezek egyébként titokban maradhatnak, mivel egy kormányzati módosítás révén a két fél közötti, friss megállapodásokat immár a parlamentnek se kell bemutatni. Hozzátette, a 2014-es szerződés alapján a két tervezett blokkból az elsőnek két év múlva már üzemelnie kellene, egyelőre a teljes beruházás tényleges megindításához szükséges, érdemi engedély is hiányzik. Perger András szerint ráadásul az engedély kiadására az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) határideje sincsen.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, augusztus 18-án a külgazdasági és külügyi tárca a minisztert idézve közölte, hogy aláírták a paksi bővítés módosított kivitelezési szerződését, ezzel lezárult a projekt előkészítési szakasza, és második fázisként megindulhat a valódi fizikai építkezés is.

A Greenpeace szakértője szerint ugyanakkor arról egyelőre egyáltalán nem lehet beszélni, hogy Pakson a nukleáris biztonságot érintő beruházást kezdődhetett volna meg, csupán az előkészítési munkálatok folynak, mivel máig nem teljesültek az OAH álta egy éve kiadott „létesítési engedély” úgynevezett „visszatartási pontjai”. A Népszavának elmondta, ezek a többletfeltételek elsősorban az úgynevezett frissített Nukleáris Biztonsági Jelentés benyújtását és elfogadását igénylik.

A szakértő szerint emellett a módosított szerződést rendkívül gyorsan jóváhagyta az Európai Bizottság, mindez pedig arra utal, hogy pontosan a lényeges pontokon nem változtattak, vagyis nem változott a 12,5 milliárd eurós költségkeret, sem a 2030-as átadási időpont.

További várakozás szükséges. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
További várakozás szükséges. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

2033-2034, de lehet, hogy később

Perger András végül emlékeztetett, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Roszatom az utóbbi évtizedek során általában 8-10 év alatt húzott fel atomblokkokat, mégpedig a – Pakson az illetékes miniszter, Lantos Csaba által most jövő év végére tett – első betonöntéstől számítva. Azaz az elkészülés reális időpontjának 2032-2034 tűnik, viszont az oroszok a háborús hangulat miatt még lassabban haladhatnak.

(Népszava)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!