2019. október 1. 05:38

Közben zajlik a jobboldali médiabirodalom koncentrációja.

Mint lapunk augusztusban beszámolt róla, annak a hónapnak a végén lejárt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványban (KESMA) közreműködő három személy kuratóriumi tagságra és képviseletre szóló mandátuma. A Kaposvári Törvényszék szeptemberi végzése alapján azonban újabb egy évvel, 2020 augusztus 31-ig láthatják el feladatukat az alapítványban.

Orbán Viktor tájékozódik (Forrás: a miniszterelnök közösségi oldala) Orbán Viktor tájékozódik (Forrás: a miniszterelnök közösségi oldala)

A KESMA kuratóriumi elnöke Szánthó Miklós Géza (az Alapjogokért Központ igazgatója), tagjai pedig Bajkai István (fideszes országgyűlési képviselő, az Orbán-család tagjainak jogi képviselője egyes ügyekben) és Hegedűs Zoltán Szabolcs,(aki a hírek szerint a médiaiparban dolgozott korábban).

Az alakulás idején Varga István volt az elnök, de őt egy a NER-be nem illeszkedő nyilatkozata miatt - melyben szakmai elismeréssel beszélt az ellenzéki sajtóról - távoznia kellett az alapítványtól, pontosabban lemondott.

A KESMA lett a gyűjtőhelye szinte kivétel nélkül a jobboldalhoz, azon belül is a kormánypártokhoz kötődő médiatermékeknek. Emlékezetes pillanat volt tavaly ősszel, mikor az addig független kiadók "odaajándékozták" az érdekeltségeiket az alapítványnak. Ezt nem mindenki nyelte le könnyen, a hírek szerint például a Figyelő kiadója mögött álló Schmidt Mária erősen zokon vette, hogy kicsavarták a kezéből a korábban nagy presztízsnek örvendő lapot.

Az elmúlt időben aztán egy koncentrációs folyamat indult be a médiabirodalomban: a Mediaworks Hungary Zrt. elkezdte begyűrni maga alá a kisebb kiadókat, átvéve az irányítást felettük. Vélhetően ezzel áll összefüggésben, hogy szeptemberben az addigi 150 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett a Mediaworks jegyzett tőkéje, a törzsrészvények darabszáma pedig 120 darabról nyolcszáz darabra emelkedett, miközben az összértékük változatlan maradt - bár ezek a változások egyelőre csak az Opten cégnyilvántartási rendszerében lettek rögzítve, az e-cégjegyzékben még nem jelentek meg.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.