2019. augusztus 20. 09:17

A nagy átalakítások azonban csak az önkormányzati választások után jöhetnek.

Augusztus végén lejár a mandátuma a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA, a holnapjuk kötőjel nélkül, Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány néven szerepelteti a szervezetet) kuratóriumának. Vagyis pár nap múlva új helyzet állhat elő, amennyiben igazak a hírek, hogy a kormányfő nem teljesen elégedett az új struktúrában elért eredményekkel.

Képünk illusztráció (forrás: depositphotos) Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)

Az alapítvány szinte a teljes jobboldali, az Orbán-kormány politikáját (ki)szolgáló médiavilágot felöleli (erről szóló cikkeink itt, itt és itt). Tavaly őszi alapítása óta 20 kiadó került a fennhatósága alá, érdekes - és a piaci logikát nélkülöző - módon a korábbi tulajdonosok felajánlása által. Így került a csoportba a Hír Tv, a Figyelő, az Origo kiadója egyéb médiatermékek mellett.

A KESMÁ-ban mintegy 14 milliárd forint vagyon halmozódott fel - hívta fel a figyelmet a g7 a szervezet pénzügyi beszámolója alapján.

A mesterterv az volt a KESMÁ-val, hogy a széttagolt tulajdonosi szerkezet helyett egy átláthatóbb struktúrában működtetik tovább ezt a médiavilágot, egyben kontroll alá vonva a különböző tulajdonosi érdekeket. Utóbbira azért volt szükség a piaci hírek szerint, mert már Orbán Viktor miniszterelnök szemét is csípte az állami hirdetésekkel vastagon kitömött médiatermékeken elért profit, miközben - bár a választásokat csont nélkül hozta a Fidesz - a társadalmi befolyásuk ezeknek a lapoknak, híradóknak sehogy sem tudott átütő lenni.

Az alapítvány kuratóriumát kezdetben Varga István vezette, de egy őszintének szánt interjúval - melyben a jobboldali média minőségét a másik oldal alá rendelte - elvágta magát, melynek következtében idén év elején cserére került sor.

A korábbi kuratóriumi tagot, Szánthó Miklóst (aki ezzel párhuzamosan a közmédiában rendszeresen szereplő Alapjogokért Központ igazgatója) nevezték ki, az így megüresedett helyre pedig Hegedűs Zoltán Szabolcs került. A harmadik tag személye nem változott, továbbra is az Orbán-családhoz közel álló Bajkai István ügyvédé ez a tisztség.

Ez az állapot legkésőbb augusztus 30-ig tart, addig szól ugyanis a bírósági nyilvántartás szerint a KESMA kuratóriumának megbizatása. Hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudni, mindenesetre piaci hírek szerint a politika nem elégedett maradéktalanul az új struktúrával sem, az alapítványi forma alá rendelt médiabirodalom egyelőre nem hozza az új keretektől várt eredményeket. Az első korrekció már megtörtént, amikor több kiadó úgy döntött, hogy szeptember végével beolvadnak a Mediaworks Hungary Zrt.-be (amely kiadó egyébként egy a sok közül a KESMÁ-ban), ezáltal átengedve a szakmai és egyéb irányítást a Nagy Testvérnek. Ezen túl nagy felfordulásra a következő hetekben nem lehet számítani, tekintettel az október közepi önkormányzati választásokra: a politikai klíma azt jelzi, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban nem teljesen esélytelen az ellenzék, ezért minden bevethető kommunikációs eszközre szüksége lesz a jobboldalnak a szavazók meggyőzésére. Ebben az időszakban pedig egy átalakítás csak a bizonytalanságot növelné az érintett médiamunkások között, így ha erre egyáltalán sor kerül, akkor is leghamarabb a választások után, késő ősszel változhat a KESMA működése.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.