2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Igény volna a vasárnapi boltzárra, de egyedül senki sem meri meglépni - ha viszont a többiek is bezárnának, az élelmiszerüzletek támogatnák az intézkedést. A barkácsáruházak és a plázák viszont megtorpedózhatják az egységes ágazati szabályozást.

Szándék ugyan érezhetően lenne a nagyobb üzletláncoknál a vasárnapi boltzárra, külön-külön azonban nem szeretné egyikük sem felvállalni ezt a lépést, mert nem akarják elveszíteni vásárlóikat. A rövidített nyitva tartást ezért csak egységes szabályozással lehetne elérni – mondta a Népszavának Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A KASZ még a nyáron kezdett online aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy az üzletek zárjanak be legkésőbb vasárnap délben. A szakszervezeti kezdeményezés célja eredetileg ugyan a munkaerőhiány, és a dolgozók leterheltségének mérséklése volt, de az ötlet most a rezsiárak elszabadulása kapcsán is előtérbe került. Karsai Zoltán számításai szerint a vasárnapi boltzárral a nagy üzletláncok több tízmillió forintot spórolhatnának a rezsin.

A hipermarketek egyébként már most is igyekeznek megfogni a kiadásokat: délelőtt és este, amikor kevesebb a vásárló, csak a világítás kétharmadát, egyharmadát kapcsolják fel, bizonyos hűtőket lezárnak, a parkolókban is leoltják a villanyt, a raktáraknál mozgásérzékelő világítást szerelnek fel.

Ha bezárnak, szombaton kell majd telepakolni a kocsit. Fotó: MTI
Ha bezárnak, szombaton kell majd telepakolni a kocsit. Fotó: MTI

Az élelmiszerláncok üzleteinek többségében azonban a vasárnapi forgalom olyan gyenge, hogy így is többe kerül a rezsi és a bérek kifizetése, mint amennyi a bevétel – mondta a Népszavának Karsai Zoltán. A helyzetet bonyolítja, hogy a kiskereskedelmi ágazaton belül nem egységes az ügy megítélése: míg az élelmiszerüzletek forgalma gyenge vasárnap, a barkácsboltoké vagy a plázáké kifejezetten erős, így nem támogatnának egy ilyen intézkedést.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nemrég szintén arról beszélt, hogy egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!