3p

Új rendszerben szolgálja ki energiapiaci ügyfeleit a KELER Csoporthoz tartozó, klíringszolgáltatásokat biztosító, az árbevételét tavaly 22 százalékkal 1,91 milliárd forintos rekordszintre növelő KELER KSZF.

Fontos lépést tett KELER Csoporthoz tartozó, a klíringszolgáltatásokat biztosító KELER KSZF Zrt. (továbbiakban: KELER KSZF). Sikeresen végrehajtotta az úgynevezett „Settlement bank modellváltás” projektjét és 2020. december 1-e óta már élesben működik az új modell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az energiapiaci ügyfelek számlavezetését már nem a KELER Zrt. (továbbiakban: KELER) végzi, hanem három jelentős hazai kereskedelmi bank – az OTP, a Budapest Bank és az MKB Bank -, amelyekkel a KELER KSZF együttműködési megállapodást kötött.

Sikeres volt a modellváltás. Fotó: Keler
Sikeres volt a modellváltás. Fotó: Keler


„A váltásra azért volt szükség, mert cégcsoport másik tagvállalata, az értéktári megoldásokat nyújtó KELER. csak abban az esetben szerezheti meg a központi értéktárakat európai uniós szinten egységesen szabályozó, úgynevezett CSDR licencét, ha nem nyújt pénzszámla-vezetési szolgáltatást a KELER KSZF energiapiaci ügyfeleinek. Ők a sikeres modellváltást követően már a KELER KSZF-fel együttműködő három bank szolgáltatásai közül választhatnak” – mondta Pavlics Babett, a KELER KSZF vezérigazgatója. Hozzátette: A modellváltás eredményeként a partnerbankok versengenek a KELER KSZF energiapiaci ügyfeleiért, akik ezáltal nagyobb ügyfélélményben részesülhetnek. Ráadásul a jövőben újabb pénzintézetekkel bővülhet a kínálat, vagyis még élesebbé válhat a partnerbankok között folyó verseny. Az új modellnek köszönhetően a KELER KSZF a nemzetközi üzenetszabványnak (SWIFT) megfelelő kommunikációs csatornát alakított ki a partnerbankokkal. Emellett az energiapiaci KELER KSZF ügyfelek euróban vezetett számláinál automatikussá vált a feldolgozás, továbbá egyedi árazási és finanszírozási lehetőségeket kaphatnak a bankoknál. 

A sikeres váltást igazolja, hogy a KELER KSZF korábban azzal számolt, hogy az új modell bevezetése, és a váltással járó adminisztrációs teher miatt az energiapiaci ügyfeleinek mintegy 20 százalékát elveszítheti, ám a korábbi 120 partnerből 109-en folytatták az együttműködést. „Sőt, további 10 új potenciális energiapiaci ügyféllel tárgyalunk” - tette hozzá Pavlics Babett. A KELER szempontjából pedig azért lényeges a KELER KSZF-nél lezajlott váltás, mert most már ebből a szempontból nincs akadálya a CSDR licence megszerzésének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!