<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Két, ugyanazon a budapesti címen bejegyzett ingatlanos vállalkozását ugyanis szeptember 30-ával összevonja.

A legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Révay 10 Ingatlanfejlesztési Kft. beolvad az Obra Ingatlankezelő Kft.-be. Az indoklás szerint a két társaság alapítói a hasonló tevékenységi körre és a működési költségek optimalizálására tekintettel döntöttek a két társaság beolvadás útján történő egyesüléséről - ahogy arról az MTI híre alapján már korábban beszámoltunk. Most azonban további érdekes részletek derültek ki.

Mészáros Lőrinc. Fotó: MTIMészáros Lőrinc. Fotó: MTI

Mindkét cég Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozik. A Révay 10 közvetlen tulajdonosa az Obra, amelyé pedig az Opus Global Nyrt. Márpedig a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett cég – a legutóbbi, a BÉT honlapján megjelentetett március 3-ai tulajdonosi megfeleltetés szerint – közvetett gazdája Mészáros Lőrinc, több mint 70 százalékos részesedéssel. Mindkét cég fő tevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése, így nem meglepő, hogy az összeolvadást követően tovább működő Obra is ezzel foglalkozik majd. 

Az viszont már a kívülállók számára érdekes lehet, miért a Révay 10 olvadt be, hiszen a két cég közül messze ő a nagyobb, az egyesülés vagyonmérlegtervezete szerint mérlegfőösszege több mint az ötszöröse az őt befogadó Obraénak, 1,6 milliárd forint. S a fuzionált cégé is szinte hajszálra ennyi lesz, ami még inkább alátámasztja a racionalizáció indokoltságát.

Némi kutakodás után erre is kvázi magyarázatot lehet találni. Ehhez a kiindulási alap, hogy az új Obra tőkéje nagyot zuhan. A jegyzett tőke például mindössze 10 millió forint lesz, szemben a régi Obra 50 millió és a Révay 10 Kft. 385 milliójával. Az immár közös saját tőkéjük pedig 286 millióval lesz kevesebb, közel 730 millió.

Az már az Obra 2019-es beszámolójából derül ki, hogy a cég a tavalyi évét közel 12,6 milliós veszteséggel zárta, amely következtében a saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá zuhant. Ennek a veszteségnek a rendezése lehetett a valódi oka annak, hogy Mészárosék összeboronálták e vállalkozásukat a Révay 10-zel, amely amúgy az elmúlt évet 11,3 milliós nyereséggel hagyta maga mögött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.