3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rengeteg dolgot köszönhetünk az ókori görögöknek és rómaiaknak, egyike ezeknek a levendula elterjedése Európában, mely szintén az ókorba nyúlik vissza. Az ókori rómaiak kezdték el először a levendulát illatosításra és szépségápolási célokra használni, ekkor azonban még nem tekintettek rá gyógynövényként, gyógyhatásait nem ismerték.

Arra, hogy a kellemes illatú, lila virágfüzérekkel díszítő levendula gyógyászati célokra is kiválóan alkalmazható, Európa más vidékein jöttek rá, ahol elkezdték gyógynövényként is termeszteni. A levendula számos gyógyhatása ismert, ezek közül a néhány legfontosabb:

  • aromaterápiában használt illóolajok közül az egyik legjobb nyugtató hatású, idegerősítő, hangulatjavító gyógynövény
  • segít az elalvásban, valamint a fejfájás csillapításában is
  • enyhíthetjük vele a fertőzéseket, megfázáskor pedig a levendulás inhalálással tisztíthatjuk a légutakat
  • gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt, a pattanások elleni küzdelemben is hű társ lehet
  • masszírozáshoz használva, csökkenthetők vele a gyulladásos eredetű izomfájdalmak
  • kezelhető vele a korpás fejbőr és zsíros haj is

Hogyan használhatod még fel a levendulát?

A levendula felhasználási lehetőségeinek száma szinte végtelen. Készülhet belőle gyógytea vagy éppen ízletes üdítő, sőt a gasztronómiában sem elhanyagolható a szerepe. Provence vidékén a régió nevét viselő fűszerkeverék elmaradhatatlan hozzávalója. Izgalmas felhasználási módja a konyhában, ha levendulás olaj, vagy levendula ecet készül belőle.

A levendulából illóolajat is előállítanak, melyet párologtathatunk a relaxáció közben, ülőfürdőt készíthetünk belőle, vagy éppen rovarcsípésre is cseppenthetjük gyulladáscsökkentő hatása miatt.

A levendulát a kertben is többféle módon lehet alkalmazni, a legevidensebb mód, ha dísznövényként virágágyásba, vagy a fűszerkertbe ültetjük. A levendula azonban ennél jóval sokoldalúbb növény, alkalmas például a levéltetvek távoltartására, emiatt hasznát vehetjük a vegyszermentes kertek növénytársításaiban is.

A hangyák túlzott jelenléte szintén problémás lehet a veteményesben, azonban a levendula képes távol tartani őket, ehhez a vonulási útvonalúkba kell ültetni néhány tövet. A növényeknek ugyan nem ártanak, viszont a kertben, teraszon megkeseríthetik az életünket a szúnyogok, melyek különösen nyáron aktívak.

Számos fűszernövény bevethető a szúnyogok ellen, ilyen például a citromfű, a macskamenta, a zsálya, a rozmaring, és nem utolsó sorban a levendula. Ezek a növények jellemzően olyan illatot árasztanak, mely az emberek számára nem zavaró, sőt egyenesen kellemes, viszont a szúnyogok számára kellemetlen.

Bízunk benne, hogy cikkünkkel sikerült kedvet csinálnunk a levendula ültetéséhez, valamint hasznosításához, hisz tényleg egy egyszerűen nevelhető, dekoratív emellett hasznos növényről van szó!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!