5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Klímapiaci újdonságok és hasznos tanácsok a szezon előtt

 

Az idén már tavasszal beköszöntött a rekordmeleg és nyakunkon a nyár. Lassan a klímás szakemberek számára is beindul az igazi szezon. Aki új berendezés telepítését tervezi még nincs elkésve, de érdemes minél előbb elkezdeni a tájékozódást.    


Elsődlegesen klímás kivitelezők segítségével érdemes belevágni a beruházásba, szemben a webshopokban, műszaki áruházakban történő vásárlással. „Egy szakember segíteni tud annak kiválasztásban, hogy a piacon lévő berendezések közül melyik az, amely a legjobban megfelel az igényeinknek. A telepítő szakmai tanácsai alapján kiválasztott rendszer tud igazán hatékonyan működni és hosszú éveken át nyújtani azt, ami az ügyfél elvárása volt” – tanácsolja a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója, Tóma János.

Tóma János szerint igazán fontos, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKHV) regisztrált kivitelezőt keressünk. „Praktikus, ha a beruházás helyszínéhez legközelebb elérhető, megbízható szakembert bízzuk meg a munkával, mert az időszakos karbantartásoknál, esetleges javításoknál is támaszkodhatunk majd rá, nem érdemes tehát az ország másik sarkából választani.”

Hűtés és/vagy fűtés

A telepítés és a szakember kiválasztása előtt el kell dönteni, hogy milyen funkciót szánunk majd a klímaberendezésnek, elsődlegesen hűtésre vagy már fűtésre is szeretnénk-e használni, mekkora négyzetméternyi területet kívánunk hűteni vagy fűteni. A klímaberendezések fűtésre való felhasználása ma már általános, 1 kW villamosenergiából akár 4 kW fűtési energiát tudnak előállítani, ennél hatékonyabb megoldás jelenleg nincs a piacon.

A légtisztítás és a páraszabályozás is fontos szempont lehet és a legtöbb készülék különböző kényelmi funkciókkal is rendelkezik. Ha például egy vidéki nyaralóba szánjuk a berendezést, hasznos lehet a temperálás lehetősége, illetve az, ha távolról is beállítható a kívánt hőmérséklet, így mire hazaérünk kellően hűvös vagy éppen meleg lesz az ingatlanban. Emellett számtalan lehetőséget kínálnak a Wi-Fi-vel kompatibilis készülékek.

Régóta várt innováció

„A Gree mindig is élen járt a fejlesztésekben, elsőként alkalmazta például készülékeiben a mesterséges intelligenciát” – hangsúlyozza Tóma János. „Az AI algoritmusa nagyon sokat segíthet az energiahatékonyságban, figyeli a felhasználó szokásokat, illetve egyéb tényezőket, melyek által a legoptimálisabb működési profilt figyelembe véve tovább növelhető az energiahatékonyság berendezés üzemeltetése során. Így akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető egy a mesterséges intelligencia nélkül üzemelő készülékhez képest.”      

A kereskedelmi igazgató az idei gyártói újítások közül kiemelte a piacon egyedülálló hővisszanyerős friss levegő modult. Ennek segítségével friss levegőt tudunk bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe olyan módon, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül előfűtjük vagy előhűtjük a kinti levegőt. A Gree Airy modellek rendkívüli hasznos szolgálatot nyújthatnak közületek számára is, így például orvosi rendelőkben, éttermekben. Emellett a legtöbb fűtésrásegítésre alkalmas, illetve fűtésre optimalizált klímamodell esetében további energiahatékonyság javulás valósul meg idén.Mi várható idén még a piacon?

A klímapiacot sem kerülte el az inflációs helyzet. Tóma János szerint az idei szezonban nagyjából 3-5 százalékos áremelésre lehet számítani mind a készülékek, mind a kivitelezés területén. „A Vörös-tengeri szállítási nehézségek miatt több mint a duplájára növekedett szállítási költségek, emellett a hulladékkezelési díj bevezetése, a béremelések költsége, a forintárfolyam szintén megjelenhet majd az árakban” – teszi hozzá a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint egy jó minőségű, hosszú élettartamú, 3,5 kW-os készülék esetében 280-300 ezer forint közötti összeggel lehet számolni, a telepítés költsége pedig régiónként és a helyszín adottságai miatt is eltérő lehet, ám nagyságrendileg 60 ezertől 150 ezer forintig terjedhet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy érdemes kihasználni a szezon előtti kedvezményeket és nyereményjátékokat, így például a jelenleg futó Gree lakossági promóciót.  

Közvetve a napelemes pályázatok is hasznosíthatók ezen a területen, hiszen a napelemet telepítő háztartások, vállalkozások jó eséllyel klímával vagy hőszivattyúval fogják felhasználni a megtermelt áramot. Tóma János szerint az elmúlt évben nagyon hiányzott a piacról a célzott kormányzati program azért is, mert a fosszilis energiáról való átállást, a zöldenergia felé való elmozdulást önerőből kevesen tudják teljesíteni.  

A karbantartás nélkülözhetetlen

„A klímaberendezéseknél rendszeres felülvizsgálatra, karbantartásra van szükség, a legtöbb esetben ugyanis ez a garancia feltétele is” – emeli ki a kereskedelmi igazgató. „Ezt a műveletet mindig a szezon előtt érmes elvégeztetni, a hűtésre és fűtésre is használt berendezéseknél évi két alkalommal.” Kiemelte, hogy a pangó víz ideális élőhelye a penészgombáknak, ezért egészségügyi szempontól is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás, a karbantartás pedig meghosszabbítja a nagy összegű berendezések élettartamát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!