2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly is már tetemes veszteséggel működött a cég.

Bezárt a Nyugati aluljáróban található Empanada Story, amit mindössze fél évvel ezelőtt, 500 millió forint közpénzből nyitottak – derül ki a G7 cikkéből. A magyar állam az elmúlt években – főleg uniós forrásból – százmilliárdos nagyságrendben támogatott innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat, az egyik ilyen volt az Empanada Story, mely argentin töltött batyukat készített. A legnagyobb összegű támogatást kapta meg a cég, 500 millió forintot, melyért cserébe az állam 40 százalékos tulajdonrészt szerzett.

A vállalkozás 2018-ban jött létre, az Empanada Story eleinte házhoz szállításban utazott, majd egy évvel később megnyitott az első üzlet a budapesti Nagymező utcában. A G7 kiemeli, hogy a Hiventures az uniós támogatás értelmében kevésbé fejlett régiókban – tehát Közép-Magyarországon kívül – megvalósuló projektekbe fektethet be.

Egy pékség rövid sztorija. Fotó: Pixabay
Egy pékség rövid sztorija. Fotó: Pixabay

"A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story egy Heves vármegyei kétezres településre, Kerecsendre volt bejegyezve, ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működne" - írja a lap.

További feltétel volt, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak, és előnyt élveznek a technológiailag innovatív vállalkozások.

A befektetés egyetlen érezhető hozadéka volt az, hogy az időközben bezárt Nagymező utcai üzlet helyett a Nyugati téri aluljáróban nyitottak egyet a Burger King helyén. Ám a tavaly nyári átadást követően fél évvel, 2023 elején ezt is bezárták. A lap kereste az Empanada Story-t, az MFB-t és az alá tartozó Hiventures-t, ám nem kaptak választ a kérdéseikre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!