3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 60 ember távozik egyszerre a laptól. Frissítés: már 70 munkatárs mondott fel. Frissítés 2: Pontosabban már 80, vagyis gyakorlatilag megszűnt az index szerkesztősége. Cikkünk folyamatosan frissül.

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint ötven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását – áll az Indexen megjelent szolgálati közleményben - írja a media1.hu.

A 444 felvétele

Az érintettek döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke a héten elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

Munk Vera, az index.hu főszerkesztő-helyettese bejelenti a felmondást (Fotó: Index.hu)
Munk Vera, az index.hu főszerkesztő-helyettese bejelenti a felmondást (Fotó: Index.hu)

Búcsúközleményükben a távozók ezt írják:

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.

Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását.”

Az Index jelezte: azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak. 

Vége (Fotó: Index.hu)
Vége (Fotó: Index.hu)

További fotókat itt láthatnak.

A lap távozó munkatársai közben létrehoztak egy Facebook oldalt, Legyen Másik címmel, ami arra utal, folytatni szeretnék a munkát. Ezt mondta a videóban egyébként Munk Vera főszerkesztő-helyettes is.

"Köszönjük, hogy már több mint tízezren vagyunk!

A mai napon az Index 90 fős szerkesztőségének többsége, köztük a vezetők és szerkesztők távoznak az újságtól. Szeretnénk egységben együtt maradni, továbbvinni az Index szellemiségét. Nem lesz egyszerű, még nekünk is nagyon homályos minden, az út elején vagyunk, de igyekszünk. Ezen az oldalon jelentkezünk a fejleményekkel, akiket érdekel, kövesse be, terjessze nyugodtan az ismerősei között. Köszönjük az eddigieket, és maradjatok velünk!" - olvasható a Facebook-oldalon.

Frissítés, azóta már több mint 60 ezren vannak az oldal kedvelői.

Annak idején a Népszabadság bezárása után, az ott munkahely nélkül maradt dogozók is hasonló módon cselekedtek, de annak aztán nem lett kifutása.

Sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott – tudta meg a Magyar Hang. A lap úgy tudja, hogy  belső fórumokon az elmúlt napokban mindketten világossá tették, hogy nem akarnak és nem is fognak az Indexnél munkálkodni, ha feláll a szerkesztőség.

Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért (Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)
Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért (Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)

Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért (Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)
Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért (Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)

Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért 3. (Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)
Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért 3. (Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)

A tüntetők a Várba tartanak.

Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért  4.(Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)
Tüntetés az index mellett, a sajtószabadságért 4.(Fotó: Csabai Károly, mfor.hu)

Közben már zajlik a tüntetés az index mellett, a szabad sajtóért Óbudán. Láthatóan sokezren vannak a helyszínen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!