5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelek szerint folytatódik az Index „bedarálása”: ma menesztették az internetes lap főszerkesztőjét. A hírről a Financial Times is hosszabb cikkben számolt be.

Ez a cikk a Privátbankár.hu-n is megjelent.

Dull Szabolcsnak a munkáltatói jogokat gyakorló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László mondott fel, közölte a portál.

Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője 2020. július 22-én a lap szerkesztőségében. (Forrás: Printscreen/444.hu)
Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője 2020. július 22-én a lap szerkesztőségében. (Forrás: Printscreen/444.hu)

Bodolai egyúttal felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András, aki eddig a Válasz Online munkatársa volt.

Dull Szabolcs közleményében a többi közt azt írta:

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert.

A 444.hu eközben közzétett egy videót, amelyben Dull Szabolcs menesztésének körülményeiről beszélt szerkesztősége előtt. A többi közt elmondta, hogy egy pénzösszeget is felajánlottak neki abban az esetben, ha hallgat, ezt ő azonban nem fogadta el.

Hozzátette: érezték az elmúlt hetekben, hogy a szervezetüket támadják.

Én eddig tudtam ennek keresztbe állni. (...) Az Index egy erős vár, amit szét akarnak robbantani, ez most már egészen világos.           

Egyúttal arra kérte a többieket, hogy ne hallgassanak.

A Pesti Hírlapnak Bodolai cáfolta a zsarolást, mint az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, felajánlotta a főszerkesztőnek a közös megegyezéssel való távozás lehetőségét, aminek szokásos része a végkielégítés és a titoktartási záradék is, de ez teljesen bevett szokás minden cég életében.

"Ugyanezt írta alá, amikor szerződést kötöttünk vele és a rendes felmondás esetében is ugyanez vonatkozik rá. Bárhogy is vált el az utunk, pontosan ugyan olyan titoktartási rendelkezések vonatkoznak Dull Szabolcsra" – tette hozzá.

Az Index -  közel száz munkatárs által aláírt - szerkesztőségi cikkében elfogadhatatlannak nevezte a főszerkesztő kirúgását. Szerintük a menesztés egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe,

azt nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek tekintik, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni. 

A média1 információi szerint mintegy 40 munkatárs készül felmondani a lapnál.

Az elmúlt hetekben újabb jelentős változások történtek a lap háza táján: június végén lemondott az Index.hu Zrt. vezérigazgatói posztjáról Pusztay András a lapműködés átalakításának tervei miatt, majd nem sokkal később utódja, Ződi Zsolt is önként távozott. Dull Szabolcsot pedig visszahívták a lap igazgatóságából. 

A félelmek szerint az Index.hu egyre inkább a kormányhoz közel álló körök befolyása alá kerül, ami a tartalomgyártásra is egyre komolyabb befolyással lesz majd. 

Dull Szabolcs menesztésének híre a nemzetközi sajtót is elérte. A Financial Times hosszabb cikkben számol be az Index főszerkesztőjének kirúgásáról, hozzátéve, hogy a független média lehetőségei egyre szűkülnek Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta.

A lap emlékeztet arra is, hogy a Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint a magyarországi média feletti ellenőrzés példa nélküli mértékű egy EU-s tagállamban. A szervezet decemberi jelentése szerint "mérgező a környezet" a független újságírók számára, de arról is beszámoltak, hogy az EU "tétlen és képtelen megakadályozni, hogy egy tagállam ennyire nyíltan gúnyt űzzön a sajtószabadságból”.

Az Index sorsa régóta kérdéses volt, Spéder Zoltán volt bankvezér-üzletember tulajdonosként jó kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral, ám 2016-ra kegyvesztetté vált, és 2018-ban kénytelen volt minden Index-hez kapcsolódó érdekeltségétől megválni. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint a KDNP tagja, Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Ekkor adta el Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítványt (ez az Index alapítványa) alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-ben levő kizárólagos részesedését Zieglernek és Oltyánnak, bár az Index.hu jogi képviseletét korábban ellátó Bodolai megmaradt az Alapítvány kuratóriuma vezetőjének. 

"Az Index ugyan jogilag független, és emiatt továbbra is lehet a "kormány ellenzéke", azt azért érdemes megjegyezni, hogy a bevételei döntő része, hozzávetőleg a háromnegyede a sales house-on keresztül realizálódott. Így, ha az Index valóban olyan szálka a hatalom szemében, ahogy azt néhányan gondolják, akkor a bevételek elzárásával is elég jól kontrollálható. Ennek megfelelően akár az sem elképzelhetetlen, hogy a mostani tulajdonosváltás készíti elő egy Orbán-közeli cég vagy személy tulajdonszerzését" - írta az mfor.hu 2018-ban, az adásvétel megtörténtekor.

Az elmúlt hetek történései és a főszerkesztő mostani menesztése nem sok jóval kecsegtetnek a legnagyobb magyar lap további sorsát illetően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!