TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Fővárosi Törvényszék döntése azt jelenti, hogy a hitelezők 2020. január 31-éig jelenthetik be az igényüket. Ezt a befektetőknek nem kell megtenniük, az ő tulajdonukban álló értékpapírok és pénzek kiadása továbbra is folyamatos – tette közzé a bank előbb vég-, majd december 2-ától már a felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási Kft. 

Az igénybejelentésnek legkésőbb 2020. január 31-éig meg kell érkeznie a felszámoló budapesti postai címére. Fontos, hogy a hitelezői igényüket azoknak is be kell jelenteniük, akik azt a Pénzügyi Stabilitási Kft.-nek még annak végelszámolói minőségében már korábban megtették, amit az visszaigazolt. A hitelezői igény bejelentése díjmentes, a hitelintézeti törvény értelmében nyilvántartásba vételi díjat (regisztrációs díjat) nem kell fizetni.

A felszámoló a bejelentett követeléseket a bejelentési határnapot követő 45 napon belül felülvizsgálja, annak eredményeként a szükséges esetekben az érdekeltekkel egyeztet, és a hitelezőket a nyilvántartásba vett és a nyilvántartásba nem vehető hitelezői igényükről írásban 15 napon belül tájékoztatja.

Az NHB azon ügyfeleinek, akik kizárólag befektetési szolgáltatásból származó követeléssel rendelkeznek a banknál, a felszámolási eljárásban nem kell benyújtaniuk hitelezői igényt. „Az NHB befektetési üzletágához tartozó, a bank ügyfeleinek tulajdonában álló értékpapír- és pénzeszközállomány tekintetében az elvégzett fedezettségellenőrzés alapján hiányra utaló körülmény nem volt megállapítható” – közölte a Pénzügyi Stabilitási Kft. Hozzátéve: a befektetőkkel történő elszámolást akadályozó körülmény nem merült fel, s az értékpapír és pénzeszközállomány ügyfeleknek történő kiadása a CODEX Értéktár Zrt.-vel korábban kötött együttműködési megállapodás alapján továbbra is folyamatosan történik.

A Pénzügyi Stabilitási Kft. július közepén jelentette be, hogy befejeződtek a vagyonkiadást előkészítő folyamatok, s a kiadással megbízott CODEX megkezdi az ügyfél-megbízások teljesítését. Azzal, hogy a végelszámoló továbbra is fogadja az ügyfelek transzfer- és átutalási megbízásait.

Mint arról lapunk korábban már többször is részletesen beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly december 18-án 7 millió forintban korlátozta az NHB Bank kifizetéseit, egyúttal két felügyeleti biztos irányítása alá vonta a hitelintézetet, legkésőbb 2019. április 18-áig. Az indoklás szerint annyi pénzt vontak ki a bankból a betétesek, hogy az megrendítette annak likviditását. Összesen 12,5 milliárd távozott – ez már az NHB idén májusban közzétett 2018-as beszámolójából derült ki.

A következő fontos lépésként az MNB március 14-én visszavonta az NHB működési engedélyét és elrendelte annak végelszámolását, az ügyfelek érdekeinek veszélyeztettségére is tekintettel. A jegybank arra hivatkozott, hogy a bank „sem likviditásának helyreállítása, sem üzleti modelljének átalakítása terén nem tett olyan lépéseket, amelyek biztosították volna fenntartható stabil működőképességét”.

Ezzel az NHB akkori, csaknem százszázalékos tulajdonosa, a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás befolyása alatt álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. nem értett egyet, ezért idén áprilisban a bíróság előtt támadta meg a jegybank döntését. Augusztus végén aztán a BanKonzult kiszállt, s az NHB új tulajdonosa egy aranykereskedő, a Solar Gold Zrt. lett. Amely cég viszi tovább a pereskedést – közölték lapunkkal –, az első tárgyalási forduló már megvolt, a következőre január végén kerül sor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.