2019. május 29. 12:58
mfor.hu

A jegybank meg van győződve arról, hogy intézkedései a törvényesség és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében születtek, s kiállják a bírósági eljárás próbáját is - egyebek mellett ekként reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Mfor.hu-n ma reggel megjelent cikkre. Az MNB lapunkhoz eljuttatott álláspontját teljes terjedelmében közöljük.

"A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti határozatai, intézkedései meghozatalakor mindenkor a pénzügyi stabilitás megőrzése és kiemelten a betétesek biztonsága érdekében jár el. A NHB Növekedési Hitelbank Zrt. „v.a.” (NHB Bank „v.a.”) tavaly év végére súlyos likviditási helyzetbe került, kétséges volt, hogy a továbbiakban tudja-e teljesíteni kifizetési kötelezettségeit.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Azt követően, hogy az MNB 2018 decemberében ideiglenes korlátozó intézkedéseket hozott a bankkal szemben, a törvény szabta lehetséges maximális határidőig, 90 napig lehetőséget biztosított az NHB Bank ”v.a.”-nak, hogy fenntartható, stabil módon orvosolja válságos helyzetben lévő fizetőképességét. A hitelintézet azonban sem likviditásának helyreállítása, sem üzleti modelljének átalakítása terén sem tett olyan lépéseket, amelyek biztosították volna fenntartható stabil működőképességét. Az MNB – az ügyfelek érdekeinek veszélyeztettségére is tekintettel – ezért vonta vissza az NHB Bank „v.a.” engedélyét.

Az NHB Bank „v.a.” egyes tulajdonosai 2019. április 12-én bíróság előtt támadták meg a jegybank e döntését, így a felek között jelenleg per van folyamatban. Az MNB a bírósági per során is következetesen, szakmai indokokkal alátámasztva képviseli majd álláspontját, védi meg a betétesek érdekeit. A jegybank meg van győződve arról, hogy intézkedései a törvényesség és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében születtek, s kiállják a bírósági eljárás próbáját is. Tekintettel arra, hogy az ügy kapcsán jelenleg per zajlik, az MNB álláspontja szerint nem egyéb fórumokon szükséges folytatni az üggyel kapcsolatos szakmai vitát.

Az NHB Bank „v.a.” részesedése a magyar hitelintézeti szektor mérlegfőösszegének mindössze 0,2 százalékát tette ki, likviditási és tőkehelyzete így nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítő rendszer biztonságát. Összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétesnek volt az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítási összegét is meghaladó betétje."

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.