<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fizetésképtelen a debreceni székhelyű Pentafrost Élelmiszeripari Kft.

Először az Agrárszektor szúrta ki, hogy fizetésképtelenné nyilvánította a bíróság a debreceni székhelyű Pentafrost Élelmiszeripari Kft.-t, és elrendelte a cég felszámolását. A 24.hu cikkében kiemeli, hogy Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégéről van szó, amely a gyorsfagyasztott borsó és csemegekukorica piacán számított igazán erősnek, és tavaly még 6,9 milliárd forint árbevételt ért el. 

A 24.hu szerint a piacot nem érte váratlanul a bedőlés híre, a cég az előző öt évből négyben veszteséget termelt, ráadásul a mérlegbeszámolóba foglalt könyvvizsgálói jelentés is veszélyesnek ítélte a helyzetet a 2021-es adatok alapján – egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a cég saját tőkéje a jegyzett tőke szintje alá esett, és a tulajdonosok nem jelezték, hogy pótbefizetésre készülnének. A könyvvizsgáló figyelemfelhívásában az is szerepelt, hogy nem látja biztosítottnak a vállalkozás folytatását.

Baj van a Pentafrostnál. Fotó: PixabayBaj van a Pentafrostnál. Fotó: Pixabay

A portál arról ír, hogy tavaly év végén a mérlegben 6,6 milliárd forint kötelezettség szerepelt, és az összes tartozás rövid lejáratú, vagyis éven belül fizetendő. Ez jelentős változás a 2021-es állapothoz képest, amikor még 5,1 milliárd hosszú lejáratú követelés mellett 1,4 milliárd volt a rövid lejáratú tartozás. A 24.hu megjegyzi, hogy így szoktak kinézni azoknak a cégeknek a mérlegei, amelyeknek a bank lejárttá teszi a hiteleit. Mint írják, a cégadatok alapján az MKB Bank a Pentafrost fő hitelezője, 2011 óta rendelkezik jelzálogjoggal a mirelitcég üzletrészein, a mérleghez fűzött kiegészítés szerint pedig közel 15 millió euró, mintegy 5,5 milliárd forint a biztosított összeg.

A 24.hu informátora azt jelezte, hogy az eset összefügg a miniszterelnök által szorgalmazott magyar tulajdonú óriásbank, a Magyar Bankholding létrehozásával. A fuzionáló MKB, Budapest Bank és Takarékbank állítólag a hitelportfólióik nagytakarításába kezdtek, és igyekeznek megszabadulni a problematikus daraboktól. A Pentafrosttal az egyik legnagyobb felvásárló eshet ki, és ez több ezer termelő és több mint 200 dolgozó sorsát befolyásolhatja.

Török Csaba felszámolóbiztos a 24.hu-nak azonban optimistán nyilatkozott, közlése szerint a Pentafrost, bár nem teljes kapacitással, de továbbra is működik, sőt bízik abban, hogy a cég üzemi szinten nyereséges lehet, és később működőképes állapotban lehet majd értékesíteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.