<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több milliárdos mentőcsomagról kötött megállapodást a német kormány és az orosz gáz legnagyobb németországi importőre, az Uniper. A megállapodás értelmében a német állam tőkeemelés révén 30 százalékos részesedést szerez az Uniperben.

267 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre 1,70 eurós részvényárfolyamon a meglévő részvényesek jegyzési jogának kizárása mellett. Emellett "kötelező átváltási eszközt" (Compulsory Convertible Debentures, CCD) bocsátanak ki több tételben, összesen legfeljebb 7,7 milliárd euró értékben. Az Uniper jelenlegi többségi tulajdonosa, a finn Fortum opcióval rendelkezik majd a CCD eszközök megvásárlására.

Az EU már rábólintott a mentőcsomagra. Fotó: DepositphotosAz EU már rábólintott a mentőcsomagra. Fotó: Depositphotos

A CCD olyan kamatozó értékpapír, amelyet legkésőbb a futamidő végén részvényekre kell átváltani. A hitelminősítők ezért részvényjellegű eszköznek tekintik ezeket.

A mentőcsomag részeként a KfW állami beruházási bank Uniper számára megnyitott hitelkeretét is megemelik 2 milliárd euróról 9 milliárd euróra.

Az EU Bizottságnak még jóvá kell hagynia a mentőcsomagot. Az Uniper részvényesei pedig egy rendkívüli közgyűlésen szavaznak majd annak elfogadásáról.

A németországi gázellátásban kulcsszerepet játszó csoportot súlyosan érintette, hogy csökkentek az Oroszországból az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gázszállítások. Az Uniper szerződéses kötelezettségei teljesítése érdekében kénytelen volt a szabadpiacon beszerezni a szükséges tételeket, ami felemésztette a likviditását. Az Uniper több mint száz önkormányzati és ipari vállalatot lát el földgázzal.

Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter csütörtökön új energiatakarékossági intézkedéscsomagot jelentett be. A miniszter egyúttal az állam támogatásáról is biztosította akkor az Unipert.

"Nem fogjuk hagyni, hogy egy rendszerszinten fontos vállalat csődbe menjen, és ennek következtében az energiapiac zűrzavarba kerüljön" - mondta.

Hozzátette, hogy a német kormány az adófizetők számára a legjobb és legolcsóbb, az ellátás biztonságát legjobban garantáló megoldást fogja választani.

Az Uniper megmentéséről folytatott tárgyalásokon a német kormány már korábban jelezte, hogy mechanizmust dolgoznak ki az orosz gázszállítások csökkenése következtében emelkedő beszerzési költségek részleges kompenzációjára. Az elképzelések szerint a mechanizmus hasonlóan működne, mint a megújuló forrásokra támaszkodó áramtermelő-kapacitás bővítésének támogatására a villanyszámlához csapott, de időközben eltörölt illeték (EEG-Umlage).

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.